John Hick'e göre iman ve bilgi
John Hick on faith and knowledge
- Tez No: 146564
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İman, bilgi, tecrübe, doğrulama, yorumlama, Faith, knowledge, experience, verification, interpretation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Ill JOHN HICK' E GORE IMAN VE BILGI ÖZET Bu çalışmada John Hick'in iman, bilgi ve iman-bilgi ilişkisine dair fikirlerini ele aldık. Hick'e göre inanmak, İncil'de geçen vahiy önermelerini kabul etmekten ziyade; dünyadaki nesne ve olaylar vasıtasıyla Tanrı 'nm varlığını hissedebilmektir. Çünkü klasik teistik deliller, Tanrı'nın var olduğunu ispatlama konusunda yeterli değildir. Üstelik, Tanrı'nın varlığını mantıkî anlamda ispatlamanın da, dînî hayat açısından öyle çok büyük bir değeri yoktur. Bilgi elde etme konusunda en güvenilir metodun tecrübe olduğunu savunan Hick'e göre, diğer alanlarda olduğu gibi dînî konuda da aynı metoda güvenebiliriz; bu konuda tecrübelerimize güvenmemiz de rasyonel bir tutumdur. Hick, bilgilerimizde her zaman açıklayamadığımız sübjektif yönler olduğu iddiasındadır. Çünkü ona göre, dünya ve içindeki olaylar, hem dînî hem de naturalist olarak izah edilmeye eşit oranda elverişlidir. Wittgenstein 'e göre, biz nesneleri (özellikle de müphem nesneleri)“...olarak”algılarız. Hick'e göre, dünyadaki, tüm nesne ve olayları algılayışımız yorumsaldır. Hick Wittgenstein 'in bu teorisini genişletmiş ve alemdeki tüm nesne ve olayları“... olarak tecrübe ettiğimizi”öne sürmüştür. Ayrıca Tanrı kendi varlığına dair delilleri apaçık bir biçimde göndermeyerek, kişisel sorumluluk ve özgürlüğümüzü korumayı amaçlamıştır. Bilgilerimizdeki bu yorum öğesi, dînî bilgilerimizin doğrulanması ve güvenilirliği hususunda da bize bir dayanak noktası oluşturmaktadır. Çünkü doğrulamanın salt mantıkî bir süreç olmadığını iddia eden Hick, daha çok doğrulamanın psikolojik yönü üzerinde durmaktadır. İman esasları asıl fonksiyonunu pratiğe döküldüğünde kazanır. Hick'e göre, tam bir mümin olabilmek için inançlarımız doğrultusunda yaşamalıyız.
Özet (Çeviri)
IV JOHN HICK ON FAITH AND KNOWLEDGE ABSTRACT In this study we have investigated John Hick's thoughts about faith, knowledge and the connections between them. According to Hick, faith is not only the acceptance of Biblical propositions, but also to perceive God through objects and events in the world. For, classical theistic proofs not sufficient to prove efxistence of God. Furthmore, it is not so much worty in religious life to proving existence of God in logical manner. Flick claims that, the most reliable method for having knowledge is experience. We can rely on experience in religious issues as well as other issues. And this relying is a rational attitude. For, religious experience gives us sufficient reason to verifying religious statements. Hick claims that, there is always a subjective side in our knowledge. It is possible to interpret the events and objects in the world both religious and naturalistic way. Wittgenstein claimed that, we perceive objects (especially the ambigious ones) as“seeing-as”. Hick claims that, the perceptions all the events and the objects in the world is interpretative. Hick developed Wittgenstein's theory and claims that, we experience all events and objects in the world as“experiencing-as”. In addition, God aims to protect our freedom and responsibility to revealing the proofs about Hi s existence in ambigious manner. This interpretative element in our knowledge, constitude a support to verify and trustworty of our religious knowledge. Because verification is not only a logical process, Flick emphasize very much on psychological side of verification. Faith obtains its function when it is practiced. According to Hick, we must live in accordance with our beliefs in order to be a pious beliver.