1924'ten günümüze (2002) lise ve dengi okullarda din öğretimi
From 1924 until today (2002) the religion lessons in high and equiavalent schools
  1. Tez No: 146563
  2. Yazar: OSMAN CİNGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yasal Dayanak, Program, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Lise ve Dengi Okul, Din Öğretimi, Legality, Programme, Religion Culture, and Moral Knowlege, High and Equivalent School, Religion Education
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma 1924'ten günümüze lise ve dengi okullardaki din öğretiminin tarihsel gelişimini konu alan bir araştırmadır. Lise ve dengi okullardaki din öğretiminin yasal dayanak, program, öğretmen ve bu derslerde okutulan kitaplar açısından durumunun ne olduğunu ortaya koymaya çalışan araştırmadaki amaç; bu konulardaki çalışmalara yardımcı olacak bilgi birikimini sağlamaktır. 1924'ten günümüze lise ve dengi okullardaki din öğretiminin geçirdiği safhaları ve her safhada durumunun ne olduğunu betimlenmeye çalışan bu çalışmanın yöntemi tarihi betimlemedir Araştırmada ulaşılan sonuçlar ise şöyledir:. Lise ve dengi okullardaki din dersleri 1982 yılma gelinceye kadar, program içi veya program dışı hep isteğe bağlı olarak okutulmuş, 1982'den sonra ise zorunlu ders haline getirilmiştir.. 1967, 1976, 1982 ve 1992'de hazırlanan lise ve dengi okulları din dersi programlarının amaçlar, açıklamalar ve konular yönünden birbirinden farklı bazı yönleri görülmüş, bir sonraki programın bir önceki programdan her bakımdan ileri düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. 1953 yılında ilköğretmen okullarına, 1967 yılında lise ve dengi okullara Din Bilgisi dersi konulunca bu dersi okutabilecek öğretmen yeterince bulunamamış, Yüksek İslam Enstitisü ve İlahiyat Fakültesi mezunlarının sayısı arttıkça bu konuda büyük ölçüde çözüme ulaşılmıştır.. Din dersi öğretmeni yetiştiren İlahiyat Fakültesi, Yüksek İslam Enstitüleri ve İslami İlimler Fakültesinin programlarında, genel kültür, alan bilgisi ve pedagojik formasyon dersleri açısından zaman içinde değişiklikler yapılmış, gittikçe iyiye doğru adım atılmıştır. 1982'den sonra oluşturulan İlahiyat Fakültesi programlarının, öğrencilere pedagojik formasyon kazandırma bakımından öncekilere göre daha iyi nitelikte olduğu görülmüştür.. 1969-2002 yıllarında lise ve dengi okullarda okutulan din dersi kitaplarında biçim ve konuları işleyiş tarzı bakımlarından zaman içinde olumlu gelişmeler görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research is serching the historical development of Religion Lessons in High and Equivalent Schools. This research puts forward the situation of the legality, programme, teacher, and the lesson books, its aim is; providing knowledge about the researches which will be done about the related subject. In this study historical description has been used as the method of describing the phases that Religion Teaching has been passed from 1924 until now, and the situations in every phases. The research results are these:. Until 1982, the religion lessons studied in or out of the programme, by the students own will, in high and equivalent schools. After 1982 it became a necesessary lesson.. It is seen that the high and equivalent schools religion lesson programmes, which are prepared in 1967, 1976, 1982, and 1992, are different in aims, explanations, and subjects, but it is also come out that each programme is far beyond than the past one.. When religion lessons are started to given in 1953, in primary schools and in 1967 in high schools, there were not enough teachers to teach this lesson. After graduations increased from the High Islam Instutute, and Theology Faculty, great part of this problem has been solven.. During the time there are changes in the programmes, general cultures, related area knowledges and pedagogic lessons in the Religion Theachers educated schools, Theology Faculty, High Islam Instutute, and Islamic Science Depatment, and with all these changes steps are taken forward to the better side.. It is seen that there are positive changes in shape and work up of the religion lesson books which are studied in high and equivalent schools.