Bağlanma stillerinin evlilik ilişkisindeki olumsuz olaylar karşısında yapılan yüklemelere etkisi
The impact of attachment styles on attributions made for negative events in marriage
- Tez No: 146905
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVDA BULDUK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Attachment, Internal Working Models, Attributions, Marriage IV
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz BAĞLANMA STİLLERİNİN EVLİLİK İLİŞKİSİNDEKİ OLUMSUZ OLAYLAR KARŞISINDA YAPILAN YÜKLEMELERE ETKİSİ Bu çalışmada, bireyin kendisini, başkalarını ve sosyal dünyasını anlamlandırma biçimine yön verdiği varsayılan içsel çalışan modellerin, dolayısıyla bağlanma stillerinin, ilişki çerçevesinde, bilişsel nitelikler olan yüklemelere etkisi incelenmiştir. Bu doğrultuda, çalışma, 141 evli ve 36 evli olmayan (romantik ilişki içindeki) katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, İlişki Ölçekleri Anketi'ni, İlişkilerde Yükleme Ölçeği'ni ve İlişkilerde Yükleme Ölçeği-Kendi versiyonunu doldurmuşlardır. Sonuç olarak, evli grupta, yüklemelerin bağlanma stillerine göre farklılaşmadığı bulunmuştur. Bununla birlikte, yaş evlilikte yapılan yüklemeleri etkilemektedir. Daha genç yaştaki evli bireyler olumsuz eş davranışına daha fazla olumsuz yükleme yapma eğilimindedirler. Ayrıca, erkeklerin kadınlara oranla kendi olumsuz davranışlarının sorumluluğunu daha fazla üstlendikleri saptanmıştır. Evli olmayan grupta ise, olumsuz eş davranışına yapılan yüklemeler, benlik modelinin olumlu, olumsuz oluşu açısından anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Buna göre, olumlu benlik modeline sahip olanlar olumsuz benlik modeline sahip olanlara oranla olumsuz eş davranışına daha fazla olumsuz yükleme yapmışlardır. Olumlu benlik modeline sahip olan katılımcılar olumsuz eş davranışını daha çok eşin bencilliğine yüklemekte, kasıtlı olarak görmekte ve davranışı daha çok suçlanmaya değer bulmaktadırlar. Evli olan ve olmayan grup yüklemeler açısından karşılaştırıldığında ise evli olmayan gruptaki katılımcıların evli olanlara oranla hem eş davranışına hem de kendi davranışlarına daha fazla olumsuz yükleme yaptıkları bulunmuştur. Yaş ve ilişki niteliği yüklemeleri etkilemektedir. Bulgular, bağlanmanın ölçülmesi ve evlilikte etken olabilecek diğer faktörler açısından tartışılmıştır. Anahtar Kelimeler Bağlanma, İÇM, Yüklemeler, Evlilik m
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPACT of ATTACHMENT STYLES on ATTRIBUTIONS MADE for NEGATIVE EVENTS in MARRIAGE In this study, the impact of internal working models and attachment styles, which are hypothized to shape the way individuals make sense of themselves, the others and the social world, on attributions that are cognitive structures, is investigated in relational context. This study was carried out with 141 married and 36 non-married (currently involved in romantic relationship) participants. Participants completed Relationship Scales Questionnaire, Relationship Attribution Measure and Relationship Attribution Measure-Self version. Results revealed no difference among the attribution scores according to attachment styles in married group. But, age influences attributions in marriage. Younger married participants tend to make more negative attributions for their partners' negative behavior. Furthermore, man take more responsibility for their negative behaviors compared to woman. In the non-maried group, participants with positive model of self make more negative attributions for their partners' behavior compared to the participants with negative model of self. Participants with positive model of self attribute their partners' negative behavior to partners' selfishness, view the behavior as intentional and blameworthy. Non-married participants compared to married participants make more negative attributions for both their partners' and own negative behavior. Age and relationship style influnces attributions. Results are discussed in light of assessment of attachment and factors other than attachment that may determine the attributions in marriage.