Türk basın tarihinde ' Milli Mecmua ' (1923-1928) ve tarih araştırmalarına katkıları
In Turkish press history 'Milli Mecmua' (1923-1928) and its contributions to history researches
  1. Tez No: 147019
  2. Yazar: HİLAL TATAR DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN SİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
  6. Anahtar Kelimeler: Milli Mecmua, makale, tarih araştırmaları, metodoloji, süreli yayın, inkılâp, bilimsel bakış, zihniyet
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Elinizdeki bu araştırmanın Giriş kısmında, tarih araştırmalarında, bizde Tanzimat Döneminden sonra artık periyodiklerin (süreli yayınlar) de kaynak olarak önem kazanmağa başladığına dikkat çekildi. Ancak, metodolojik olarak, süreli yayınların diğer ana kaynaklarla karşılaştırıldıktan sonra değer kazanabileceği vurgulandı. Bu çalışmada, 1923-1928 yılları arasında yayınlanmış olan Milli Mecmua adlı bilimsel ve fikri dergisinin yazarları, makaleleri, tarihle ilgili makalelerin özetleri ve seçilen bazı makalelerin değerlendirilmeleri konu olarak ele alındı. Adı geçen dergi, 114 sayı ve 1843 sayfadan oluşmaktadır. Yazarlarının bir kısmı, dönemin tek üniversitesi olan İstanbul Darülfünunu'nda görevli öğretim üyelerinden meydana gelmektedir. İkinci Bölümde sözü edilen“Fihrist”, araştırmacılara kolaylık sağlama amacını gütmektedir. Üçüncü Bölümdeki makale özetlerine dikkat edilirse, bir kısmı derginin birçok sayısında“tefrika”halinde yer alan çok uzun incelemelerden oluşmaktadır. Başlık olarak belirtildiği gibi, tarihle ilgili elli beş makalenin özetleri çıkarıldı. Bu sayede o dönemdeki tarih araştırmacılarının, nasıl bir metodoloji kullandıkları, yöntem, içerik ve bakış tarzlarının niteliği hakkında fikir verilmek istendi. Tezin en anlamlı ve önemli kısmı sayılması gereken Dördüncü Bölüm' de ise, Milli Mecmua 'da yer alan tarih araştırmalarının bir kısmı ile günümüz tarih araştırmaları karşılaştırıldı. O dönem tarihçiliği ile bugünkü araştırmaların farklılığı ortaya konulmağa çalışıldı. Ayrıca, yapılan değerlendirme ve karşılaştırma ile, o döneme ait araştırmalardaki hataların ve eksikliklerin gösterilmesine çaba harcandı.
Özet (Çeviri)
In the introduction part of this research, it's mentioned that periodical publications started to gain importance as a source after Reform Movements period. But it's emphasized that methodologically, periodical publications may gain value after a comparison with the other basic sources. In this study, writers, articles, summaries of articles related to history and evaluation of some chosen articles of scientific and magazine of inside called 'Milli Mecmua' which was published between 1923-1928, were considered as subject. Previously mentioned magazine is composed of 114 series and 1843 pages. Some of writers were lecturers worked in 'Darülfünun' which was the only university of those years. If it is paid attention to the article summaries in the second chapter, one part of them consists of very long studies which are involved as a 'part' in lots of series of magazine. In the third chapter as title, 55 articles about history were summarized. By this way, it's aimed to provide information about what kind of methodology was used by history researchers in those times and what was the qualification of their tecnique, content and view style. In the fourth chapter, the most meaningful and important part of the thesis, it was compared with history research which took part in 'Milli Mecmua' and recent history researches. The difference between history studies of those days and today's were briefly evaluated and it's tried to show the mistakes and deficiencies of researches of those period by considering the comparison and evaluation made KeywordsrMilli Mecmua^ Article, History research^ Methodology., Periodic^Revolution^Scientific view^Mentality. II