Firmaların pazara açılma sürecinde markanın etkinliği ve örnek bir uygulama: MADO markası
The influence of the brand at the process of the orgazinational penetration into the market and an empirical study: The brand of MADO
- Tez No: 147018
- Danışmanlar: PROF.DR. ONUR DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazar, Pazarlama, Marka, Market, Marketing, Brand. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Ali Cağlar ÇAKMAK ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ FİRMALARIN PAZARA AÇILMA SURECİNDE MARKANIN ETKİNLİĞİ VE ÖRNEK BİR UYGULAMA: MADO MARKASI ALİ ÇAĞLAR ÇAKMAK T.C. KAHRAMAN MARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANADİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Onur DENİZ Yıl: 2004, Sayfa: 154 Jüri : Prof. Dr. Onur DENÎZ Prof. Dr. H. Çetin BEDESTENCİ Doç. Dr. Adnan ÇELİK Pazarlama uygulamalarında ürüne bağlı özellikler önemini yitirerek marka ve markalama çabaları önem kazanmış, verimlilik ve kârlılık arttırma çalışmalarının etkinliği için stratejik marka yönetimi gündeme gelmiştir. Uluslararası ulaşım ve iletişim araçlarının geliştiği, ticaret ve sermayenin dolaşımında engellerin ortadan kalktığı, dünya pazarlarının ulusal pazarların yerini aldığı ve bu pazarlarda örgütlerin daha zor rekabet şartlarıyla karşı karşıya kaldığı bu ortamda markalaşabilen işletmelerin yeni ekonomik düzende rekabetçi bir konuma gelmelerinin kaçınılmaz bir gerçek olduğu ifade edilebilir. Tüketici ile işletme arasındaki iletişimin en önemli yollarından biri olan marka ürün ve işletmeler arasındaki farkı yaratan en önemli unsurdur. Marka, işaret olma özelliğinin yanı sıra beraberinde birçok özelliği taşımaktadır. İsim olmasının altındaki sorumluluk, bu ismin korunması ve kalitesinin sürekliliğinin sağlanması zorunluluğunu getirmektedir. Firmaların ürünlerini sunacakları pazarlara giriş sürecinde markalaşmanm diğer pazarlama stratejilerine oranla daha etkin bir yöntem olarak ön plana çıkması dolayısıyla bu araştırma marka etkinliğini sorgulamayı ve markanın avantaj ve dezavantajlarını saptamayı amaçlamaktadır. Çalışma, teorik ve uygulama olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Teorik bölümde; pazar kavramı ve çeşitleri, pazara giriş stratejileri, pazara girişte yaşanılan sorunlar, marka kavramı, markanın etkin olmasını sağlayan faktörler ve pazara girişte markanın etkinliği bölümleri üzerinde durulmuştur. Bu bölümler, konuya yaklaşım açısı olarak genelden özele doğru giden bir sıralama dahilinde işlenmeye çalışılmıştır. Uygulama bölümünde ise Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren en etkin marka olarak gösterilebilecek Mado dondurması markası hakkında düzenlenen anket yine Ankara, İstanbul ve Kahramanmaraş'ta faaliyete devam eden Mado şubelerindeki dondurma tüketicilerine uygulanmıştır. Elde edilen veriler analiz edilerek sonuçlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ali Cağlar ÇAKMAK ABSTRACT MA Thesis THE INFLUENCE OF THE BRAND AT THE PROCESS OF THE ORGAZINATIONAL PENETRATION INTO THE MARKET AND AN EMPIRICAL STUDY: THE BRAND OF MADO ALI ÇA?LAR ÇAKMAK DEPARTMENT OF BUSINESS INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Prof. Dr. Onur DENİZ Year: 2004, Pages: 154 Jury : Prof. Dr. Onur DENİZ Prof. Dr. H. Çetin BEDESTENCİ Doç. Dr. Adnan ÇELİK Today the point of view to marketing has a little bit changed with integrated Marketing Understanding. Brand and brand image with product qualities efficiency became more important in business field. And for being more successful company, thinking more about Strategic Brand Management is also important. If we observe the developments in international transportation and rapid capital circulation around the world, we could easily see that there is a big competition between companies in our local (international) market or in the world market. In these situations being strong and well known brand brings lots of advantages and disadvantages to the companies. Brand which is the strongest connection between consumer and company shows companies signature and responsibility to the customer. Consequently brand differentiation is something that makes us pioneer in the market so, brand and company image (as the result of strong brand) are in front of the all other marketing tools. In short the study aims the criticism of brand efficiency and advantages - disadvantages of being a strong brand in the market. The study is divided in to two parts as practical and teorical. Teorical part includes; market definition, kinds of markets, market penetration strategies, market penetrating problems, brand definition, the objectives of being strong brand and the importance of brand efficiency during penetrating the market. In practical part of study includes the ice-cream brand Mado in Kahramanmaraş. The last pages show the questionnaire of Mado ice- cream which is done by Mado' s customers. The datas which are gotten from the ice- cream research has been analysed at last...