Gelişimi, yapısı ve sorunları ile Gaziantep sanayii
Manufacturing industry in Gaziantep
  1. Tez No: 147024
  2. Yazar: HADİ ALBAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TIRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Ekonomi, Geography, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İmalat Sanayi, Gaziantep, Endüstrileşme, Kentleşme, Gaziantep, industry, Manifacture, Urbanition 111
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
“Gelişimi, yapısı ve sorunlarıyla Gaziantep sanayii”adlı çalışmamızda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gelişmiş bir sanayi merkezi olarak ortaya çıkan Gaziantep'te, sanayi faaliyetlerinin bu denli gelişmesinde etkili olan faktörleri belirlemek temel amacımız olmuştur. Bu bağlamda, Gaziantep'te meydana gelen sanayileşmenin niçin ve nasıl oluştuğuna ilişkin soruların yanıtlan aranmıştır. Öte yandan çalışmamızda, Gaziantep sanayisinin gelişimi tarihsel süreç içinde ele alınmış, bu gelişimin Türkiye'de uygulanan ekonomik politikalarla ilişkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma kapsamımızda, Gaziantep'te sanayi faaliyetlerinin coğrafi dağılışı ve bu dağılışı etkileyen faktörler, sanayi kollan, sanayi - kentleşme ilişkisi ve sorunları üzerinde durulmuştur. Gaziantep sanayisinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi sanayisi içindeki yeri ve önemi, bölgede yer alan diğer illerle karşılaştırmalı olarak gözden geçirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The economic structure of Turkey has been modificated particulary after World War. The most important indication of this modification is the increasing rate of manifacturing dustry in both national income and export compared to the rate of increase in agriculture, iblic services and minig sector. This stuructural modification has olso brought along another modification seen on the stribution of manufacturing industry in Turkey. First the industrial activities were )ncentrated especially in Istanbul, İzmir and Bursa but later decenralization occured and )me other cities such as Kayseri in inner Anatolia, Denizli in the Agean Region, and aziantep in South East Anatolia gained importance in manufacturing industry. In fact, nowadays the industrial activities in Gaziantep have devoloped rapidly )mpared to many cities in the Southeast Anatolia. As it's indicated above, the modification that's seen in both economic structure and )atial distrubition of manufacturing industry of Turkey is a geograraphical phenomenon hich needs to be examined. With this concept, the research presented here is done as a igh licence dissertation at the Department of Geography, Kahramanmaraş Sütçü İmam nıversty.