Afşin-Elbistan Termik Santrali'nin çevresel etkileri
Environmental effects of Afşin-Elbistan Thermic Power Plant
  1. Tez No: 147023
  2. Yazar: MEHMET EKİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kömür, Santral, Baca Gazı, Çevre, Atık Su I, Coal, Power Plant, Chimney Gas, Environment, Waste Water. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırmada Afşin-EIbistan Termik Santrali'nin neden olduğu çevresel etkiler araştırılmıştır. Bu amaçla, santral çevresinde daha önce yapılmış olan su, hava, kömür ve toprak analizlerinden yararlanılmıştır. Herhangi bir veri bulunmayan konularla ilgili santralde çalışanlar ve yöre halkıyla anket yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda, Afşin-EIbistan termik Santrali'nin bir takım çevre sorunlarına neden olduğu tespit edilmiştir. Termik santralde buhar elde etmek için yakılan kömürden yıllık 2.700.000. ton kül ve cüruf açığa çıkmaktadır. Bu kül ve cüruflar önemli çevre sorunları oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra bacadan çıkan kül tanecikleri ve santralin katı evsel atıkları toprak, bitki ve canlılar üzerinde çeşitli sorunlar doğurmaktadır. Santralde soğutma suyu olarak kullanılan suyun sıcaklığı yaklaşık 7-10 °C artmaktadır. Ayrıca bu suların fiziksel ve kimyasal özelliklerinde büyük değişiklikler meydana gelmektedir. Bu atık suların Hurman Çayı'na verilmesi sonucu çaydaki canlılar olumsuz yönde etkilenmektedir., Santralde fosil yakıtların yanması sonucu bacadan çıkan gazlar, ağır metaller, Radon ve Uranyum gibi radyoaktif maddeler havaya karışır. Bunlar atmosferde farklı tepkimelere girerek canlılar üzerinde bir çok sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Bu gazların etkisi ile Afşin-EIbistan yöresinde santralin kurulmasından sonra kanser hastalığının hızla arttığı görülmektedir. Bütün bu çevresel etkilerin daha iyi ele alınabilmesi için santral bünyesinde bulunan ve yaklaşık 5 yıldır çalışmayan ölçüm cihazlarının çalıştırılması ve çevresel etkilerin en aza indirilebilmesi için de desülfirizasyon sistemlerinin kurulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, the environmental effects of Afşin-Elbistan Thermic Power Plant were researched. Analysis of water, air, coal and soil which have been done before are used for this purpose. Questionnaries have been done about subjects which have any researched before with workers and people. In this research, it is determined Afşin-Elbistan Thermic Power Plant has an environmental effects. In Thermic Power coal is burnt to get steam causes annual 2.700.000 ton ash and slag. This is the main reason of environment problems. Anyway ash granules which go out from chimney and wastes have some bad effects on soil, plant and human beings. The heat of water approximately increases 7-10 °C. So these waters have some changes in their physical and chemical properties. And the result of waste water is given to Hurman Stream, creatures influences badly. Radioactive matters like gas, heavy metals, Radon and Uranium diffused into the air with the result of burning fossil fuels. These have effects on creatures by reacting differently in atmosphere. It is seen cancer increases in this region. The desülfürization systems must be established in order to decrease environmental effects and to use measuring equipments which have not functioned in power plant for 5 years.