Din ve kadın ilişkisinin din sosyolojisi açısından analizi (Kahramanmaraş örneği)
Relationship between religion and woman (The case of Kahramanmaraş)
- Tez No: 147026
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ EZBER BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, ataerkil, kalıp yargılar, dini söylem, meşrulaştırma, değer konsensüsü, Gender, patriarchy, religious discource, pattern variables, justifying, values consencus. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Kadın konusu bir çok yönden ve bir çok alanda inceleme konusu edilebilir. Ancak bu çalışmada kadının kültürel, ekonomik, siyasi, toplumsal yaşamda karşılaştığı ilişki tarzları, kadın ve erkek rolleri üzerinde dinin ve geleneğin etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmamızda bunun karşı tarafında, değişen sosyo- kültürel ve ekonomik şartların dini algılar ve yaşayışlar üzerindeki dönüştürücü etkisi yer almaktadır. Ataerkil sistemin varlığı temel varsayımından hareketle, bu yapının toplumu ve toplumsal kurumlardan dini nasıl etkilediği önem kazanmaktadır. Çünkü din, toplumda değerleri meşrulaştırıcı ve yaygınlaştırıcı bir etkiye sahiptir. Kahramanmaraş'ta kadınların tutum ve davranışlarına dini söylemlerin verdiği şekil, bu şekillenmeyi farklılaştıran ve değiştiren faktörler inceleme konusu edilecektir.
Özet (Çeviri)
The issue of woman can be researched from various perspectives and in many different ways. In this study, the author examines the ways of relationship faced by women in cultural, economic, political and social life and the impact of religion and tradition on gender roles. On the other hand, we see ways in which socioeconomic and cultural circumstances affect on religious thought and practices. It is important to investigate how the patriarcal structure affects the society and religious institution. As we know religion serves a variety of functions and has an effect by justifying the social values of society. One of the goals of this study is to investigate form which is given by religious discourse to the attitude and behavior of women in Kahramanmaraş. However the factors which are important in the formation of this framework will be examined.