Demokrasinin geleceğinde bilişim teknolojilerinin rolü
The role of information and communication technologies in the future of democracy
- Tez No: 147027
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Bilişim Teknolojileri, Siyasal Katılım, e-Demokrasi, Temsili Demokrasi, Güçlü Demokrasi, Katılımcı Demokrasi, Democracy, Information and Communication Technologies, Political Participation, e-Democracy, Representative Democracy, Strong Democracy, Participatory Democracy II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Mikroelektronik devrimle başlayan ve hızla gelişen BT, siyaset literatüründe tartışılan konulardan birisini oluşturmaktadır. BT'nin, toplumsal yapının değişimi, kamu hizmetlerinin sunulması, demokrasinin alacağı şekil, son olarak da bireyin siyasal katılımı süreçlerini nasıl etkileyeceği önem kazanmaktadır. Çalışmanın amacı, bir fenomen olarak ortaya çıkan, sosyal ve siyasal süreçleri etkileyen BT'nin bireyin siyasal katılımını ve demokrasinin alacağı şekli nasıl etkileyeceğini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda BT'nin yaygınlaşması ile bireyin özgürleşmesi ve siyasal katılım kanallarının artışı, aşman Temsili Demokrasi, güçlü ve katılımcı bir formda demokrasinin imkanı ele alınmaktadır. Çalışmada, e-devletin gerekliliklerini henüz gerçekleştiremeyen, tek duraklı e-devlet ana portalına bile sahip bulunmayan ülkemizde, Türk Parlamenter Demokrasisi'nin eksikliklerinin giderilmesi ve demokratik özgürlüklerle donatılmış yurttaşların siyasal süreçlere etkin katılımın sağlanması için e-demokrasinin kurumsallaşması teklif edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Information and communication technologies (ICT) started with revolution of microelectronic and increasingly diffuse into every aspect of our lives and nearly one of the most discussion topics in political science literature. ICT is of great importance on change of social structure, serves public services, take the shape of democracy, at last how individuality effects on political participation progress. The main objective of this thesis, ICT has come forward with a phenomenon, effects on social and political progress, how it would impacts on political participation of individuals and how the new shape of democracy will the future be. In this direction, ICT has been widespread effect on increasing large extend of freedom for individuals and augmentation of political participation channels, corrosion of Representative Democracy, we put forward to give an opportunity the form of strong and participatory democracy. To this study, the case of Turkey which is in the process of transition to e- government, our country has not established requirement of e-government, not a single- stopper portal of e-state portal in the reality. It is fixing lack of Turkish Parliamentary Democracy and citizens have been privileged full democratic freedoms who have efficiently participated in political progress we propose key concept of institutionalized of e-democracy.