1813-1834 tarihlerini kapsayan IV numaralı Maraş Ahkâm Defteri'nde Maraş Kadılığı'na gönderilen hükümler
Decress sent to Maraş Kadı recorded in the fourth Ahkam Defter dating from 1813 to 1834
  1. Tez No: 147037
  2. Yazar: CENGİZ ÖZVERİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Divan-ı Hümayun, Osmanlı Devleti, Ahkâm Defterleri, Osmanlı Ekonomisi, Ferman. Türkiye ' III
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ 1813-1834 TARİHLERİNİ KAPSAYAN IV NUMARALI MARAŞ AHKAM DEFTERİ'NDE MARAŞ KADILIĞI'NA GÖNDERİLEN HÜKÜMLER Cengiz ÖZVERİ KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANA BİLİM DALI DANIŞMAN: Yard. Doç. Dr. Faruk SÖYLEMEZ Yıl : 2004, Sayfa: 127 Jüri : Yard. Doç. Dr. Faruk SÖYLEMEZ : Doç. Dr. Ahmet EYİCİL : Yard. Doç. Dr. Lütfı ALICI Osmanlı Devleti 'nde devlet politikası Divan-ı Hümayun diye adlandırılan toplantılarda görüşülür ve kararlaştırılırdı. Divanda görüşülen ve kararlaştırılan ekonomi il e il gili konul arın yer aldığı defterlere Ahkâ m D efterleri de nilirdi. B unlar, padişah adına hazırlandığı için aynı zamanda ferman diye de adlandırılırdı. Divan-ı Hümayun 'da görüşülen konular ilgili valilere, kadılara veya sancak beylerine emir olarak gönderilirdi. Valilere, kadılara veya sancak beylerine gelen bu emirler aynen yerine getirilirdi. Transkribesini yapmış olduğumuz Maraş Ahkâm Defteri'nde Maraş'a 1813-1834 tarihleri arasında gelen bütün emirler bulunmaktadır. Bu tarihler arasında Maraş" a gönderilen hükümler içerisinde vergi, veraset, alacak verecek davaları yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis DECREES SENT TO MARAŞ KADI RECORDED IN THE FOURTH AHKAM DEFTER DATING FROM 1813 TO 1834 Cengiz ÖZVERİ DEPARTMAN OF HISTORY INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMAN MARAŞ SÜTÇÜ IMAM Supervisor : Assist. Prof. Dr. Faruk SÖYLEMEZ Year : 2004, Pages : 127 Jury : Assist. Prof. Dr. Faruk SÖYLEMEZ : Assoc. Prof. Dr. Ahmet EYİCİL : Assist. Prof. Dr. Lütfi ALICI In the Ottoman Empire, Official State Policy was discussed and determined by a council called Divan-ı Hümayun. These discussed and determined official policies were written on records called Ahkâm defterleri. Because these decision were taken on behalf of the Sultan, they were accepted as the ferman: Generally, Ahkâm Defterleri contained decisions made on economic issue. These decisions were sent to governers general, kadies and governers. The Divan-ı Hümayun decisions were accepted as orders to these official to act accordingly. Maraş Ahkâm Defterleri, we have translated covers Divan-ı Hümayun Decisions sent to Maraş between 1813 and 1834. They included subjects like tax, inheritance and moneyies. Keywords : Divan-ı Hümayun, Ottoman Empire, Ahkâm Defterleri, Ottoman Economy, Ferman, Turkey IV