Anadolu'daki dokuma tekniklerinin 20. yüzyıl çağdaş sanat örneklerinde uygulanması
Application of Anatolian weaving tecnigues on to 20 th century modern art samples
  1. Tez No: 147278
  2. Yazar: ARZU MAMMADOVA
  3. Danışmanlar: PROF. AYDIN UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: felt, weaving, traditional weaving technigues and materials, artistic weaving
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Halı-Kilim Eski Kumaş Desenleri Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Anadolu dokumaları, yüzyıllardır bilinen motifleri, doğadan alman renk zenginliği, malzemeleri ve teknikleriyle 20. yüzyıl çağdaş dokuma sanatına ve sanatçılara geniş ufuklar açıyor. Geleneksel dokuma teknikleriyle ve üretenine özgü nitelikleriyle ortaya konulan sanatsal dokumalar günümüzde rölyef görünümlü, üç boyutlu ya da mekansal nitelikli bir biçime ulaşmışlar. Geleneksel el dokumacılığında kullanılan malzemeler ve yüzey oluşturma teknikleri ile yapılan çağdaş dokumalar yaşayan, gelişen, canlı bir sanat konumundadır. Taş devrinde mağarayı resimlerle süsleyen, oturulur hale getiren insanoğlu, çağdaş mekanlarında dekoratif süs olarak tekstil objeleri kullanmaktadır. Bu eserler insanların sanatsal duygularına hitap ettiği gibi tekstil endüstrisine de yön veriyor, modern sanat müzelerinde sergileniyor ve özel koleksiyonlarda yer alıyor. Çalışmada, Anadolu'daki dokuma teknikleriyle yapılan dokumalar, aynı zamanda dokumayı bir uğraş ve endüstri kolu olarak değil, bir yaratıcılık alam olarak geliştiren dokuma sanatçıları ile Türkiye'de bu alanda çalışan sanatçılara yer verilmiştir.. Anadolu'daki geleneksel dokuma tekniklerinin çağdaş dokuma sanatında kullanıldığı görülmüştür. Sonuç olarak da Anadolu'da kullanılan geleneksel dokuma tekniklerinin günümüz çağdaş dokumalarında da kullanılmış olduğu gözlemlenmiş ve bu alanda ürün veren sanatçıların tanıtılmasına çalışılmıştır. Konuya ilişkin anahtar kelimeler: keçe, dokuma, geleneksel dokuma teknikleri ve malzemeleri, sanatsal dokumalar.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY With their motifs know for centures, their variety of colors taken from the nature and their technigues, Anatolian woven fabrics are taking modern textile art and artists to new horizons. Artistic weaving that are identified with their peculiar features and traditional weaving technigues, have today attained a form with local characteristics, a relief look or three dimensions. Modern weaving made by using materials and surface creation methods used in traditional hand weaving are a form of live art that lives and grovs. Having embellished the caves with drawings and making caves residense, human kind use textile objects in modern spaces as decoration. Such artwork addresses to the feelings of the mankind and steers the textile industry, being displayed in modern art museums and special collections. In this study weaving technigues, weaving artists, who develop weaving as a creativity tool as opposed to a form of industry and weaving artists in Turkey are contained. It is seen that traditional weaving technigues are used in modern weaving art. In conclusion, it is observed that the traditional weaving technigues that had been used in Anatolia also used in today's weavings and description of the artists in this field were made.