Türk resminde plastik bir dil olarak soyutlama
Abstraction in a plastic expression in Turkish painting
  1. Tez No: 147288
  2. Yazar: HATİCE ATİK
  3. Danışmanlar: PROF. NEDRET SEKBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Soyut, soyutlama, minyatür, hat, figür, Non-Figurative, Abstraction, Miniature, Calligraphy, Figure
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Ill ÖZET Soyutlama; Batı'dan alınmış, Batı plastik bakışının bir devamı olan doğanın; sanatçının gözüyle sunulmasına dayanan bir dildir. Türk Resim Tarihi geçmişine baktığımızda hat ve minyatür sanatının soyutlama mantığı içine alınabilmesine karşılık, bu çalışmaların sanatsal kaygıdan öte İslâmiyet'in kısıtlamalarından çıkan bir zorunluluktan ileri geldiğini görmekteyiz. Zaman içinde bu kısıtlamalara tepkilerle beraber, resim sanatının Batı'dan etkilenmesi üzerine soyutlamayı, figürasyona, gerçekliğe doğru yönlendirmesi ve yine soyutlama; soyut arayışlara girmesi ile devam etmektedir bu süreç. Halen Türk Resim Sanatında, figüratif çalışmalarla beraber, soyut, soyutlama eserler verilmeye devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Abstraction in western art is a plastic language that is based upon the nature interpretation of artist. Looking back to the history of Turkish Painting, calligraphy and miniatures were related with abstraction. It was not only artistic need but also an obligation in Islamic belief. This limitation had created its reaction, and by the effects of western culture, abstraction merged into figurative painting. In the modernism process abstraction and non-figurative again appeared in Turkish Art. Today paintings in all the tends, realism, abstraction and non-figurative are being seen in Turkish Art.