Seramik kalıp ve üretim teknolojisinde organik malzemelerin kullanımı
  1. Tez No: 147297
  2. Yazar: MUSTAFA ERDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. HANDE KURA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ceramic, Industrial Ceramic production, synthetic plastics, epoxy, silicon, polyurethane, polyamide, kestamid, synthetic recline, mould
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Organik malzemeler grubu içerisinde yer alan plastikler yüzyılımızın önemli bir malzemesidir. Plastikler, doğal ve sentetik plastiklerden oluşmaktadır. Organik kimyada reaksiyon türleri içerisinde yer alan polimerileşme reaksiyonu sonucu oluşan sentetik plastiklerden, bugüne kadar birçok plastik keşfedilmiştir. Her plastik çeşidinin kendisine has kimyasal reaksiyonundan dolayı yapısal özellikleri farklılıklar gösterir. Malzeme çeşidinin çokluğu ve yapısal özelliklerin çeşitliliği göz önüne alındığında plastik çeşitlerinin her türlü üretim alanlarında kullanılmasına neden olmuştur. Günlük yaşantımızın her kesiminde plastiklerle karşılaşmaktayız. Endüstriyel seramik kalıp ve üretim teknolojisinde sentetik plastik malzemelerin kullamlmasıyla birçok avantajlar sağlanmıştır. Bu avantajlardan dolayı seramik sektöründeki kullanımı hızla artmaktadır. Kalıp tekniklerinde kullanılan alçı yerini yavaş yavaş sentetik plastiklere bırakmaktadır. Alçı ile gerçekleştirilen model, model kalıbı, teksir kalıbı ve iş kalıbı yapım aşamalarında, artık sentetik plastikler yaygın olarak kullamlmaktachr. Sağlık gereçleri üretiminde kullanılan basınçlı döküm sisteminde yer alan sentetik reçinelerin kullamlmasıyla, üretim aşamalarında büyük kolaylıklar sağlanmıştır. Sentetik plastik malzemenin özellikleri, biçimin özellikleri, sentetik plastiğin kullanılacağı aşama, ekonomik etkenler ve üretim kapasitesi seramik endüstrisinde sentetik plastik kullanımını belirleyen etkenlerdir. Kullanılacak olan sentetik malzeme seçiminde, bu aşamalar göz önüne alınarak belirlenmelidir. Seçilen malzemeler bazı kriterler içerisinde kullamlmalıdır. Bu kriterlere uyulmadığı takdirde hem çalışmaya hem de kişiye zarar veren sonuçlar ortaya çıkabilir. Seramik endüstrisinde sentetik plastik malzeme kullanımı ile, ürün kalitesi yükselmiş, kalıp kullanım süreleri uzamış, enerji tasarrufu sağlanmış, ölçüVI toleransları korunmuş ve üretim hızlanmıştır. Bu gibi birçok avantajlar nedeni ile sentetik plastik kullanımı seramik endüstrisinde yaygınlaşmaktadır. ANAHTAR KELİMELER: Seramik, Endüstriyel Seramik Üretimi, Sentetik Plastikler, Epoksi, Silikon, Poliüretan, Poliamid, Kestamid, Sentetik Reçine, Kalıp.
Özet (Çeviri)
vn SUMMARY The plastics taking place within the group of organic materials is an important material of our century. Plastics are composed of natural and synthetic plastics. Up to now many plastics were invented from the synthetic plastics composed as a result of polymerisation reaction taking place in reaction types in organic chemistry. Because of the unique chemical reaction of each plastic type, their structural properties show differences. When the material type amplitude and the variety of structural properties are considered, it resulted in using the types of plastic in all kind of production fields. We face plastics in every section of our daily life. Upon the start of using synthetic plastic materials in industrial ceramic mould and production technology, many advantages occurred. Because of these advantages, its use in ceramics sector increasingly shows growth. Synthetic plastics replace plaster, which is used in mould techniques gradually. The model realized through plaster, at the phase of model mould, duplicating mould and work mould construction, now synthetic plastics are intensively used. Upon the start of use of synthetic reclines taking place in pressed cast system used in sanitary ware production, much big easiness was provided at the phases of production. The properties of synthetic material, the properties of form the phase where the synthetic plastic shall be use, economic factors and production capacity, are the factors determining the use of synthetic plastic in ceramic industry. In selection of the synthetic material to be used, they should be determined by taking these phases into account. Selected materials should be used within certain criteria. If these criteria are not kept, there may arise some results which shall damage both the work and people around. Upon the synthetic plastic material use in ceramic industry, the production quality grew, mould use periods were extended and energy saving was made,vm measure tolerances were maintained and production was accelerated. For advantages such as these, the use of synthetic plastic has become widespread in ceramic industry.