Enerji hattı haberleşmesi ile otomatik sayaç okuma sistemi tasarımı
Design of automatic meter reading system by using power line communication
- Tez No: 147334
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL HAKKI ÇAVDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrik Hatlarından Haberleşme, Otomatik Sayaç Okuma Sistemi, Power line Communication, Automatic Meter Reading System
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Projenin amacı; elektrik hattı üzerinden haberleşme yöntemi kullanılarak, elektrik sayaçlarının otomatik olarak okunmasıdır. Haberleşme sistemi için alıcı ve verici modemler kullanılmıştır. Bu modemlerin amacı sayaçlardan elde ettiğimiz analog ve dijital bilgileri mevcut elektrik hattına vermek ve bu bilgileri elektrik hatundan almaktır. Alıcı - verici modemler ST firmasının ürettiği ST7537 tüm devresi, microchip firmasının ürettiği PIC16F628 işlemcisini ve bu elemanların elektrik hatuna ve mevcut PC ye bağlantısını sağlayacak diğer yan elemanlarından oluşmaktadır. Modem devrelerinde kullanılan haberleşme sistemi, FSK modülasyon tekniğidir. Mikroişlemci veya PC tarafından belli bir protokole göre üretilmiş olan işaretler, verici modemler vasıtasıyla elektrik hatuna verilmektedir. Hattan alıcı modemler ile alman işaretler tekrar mikroişlemci veya PC tarafından çözülerek anlaşılabilir hale getirilmektedir. Sistem yazılımı ve donanımının başarımı geleneksel kodlama sistemleri ve Hamming algoritması kullanılarak artırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Design of Automatic Meter Reading System by Using Power Line Aim of this project is reading KWh meters by remote control. Master and Slave Modems are used to establish communication between distribution transformers and subscribers. The reason of using this modems is to transmit and receive analog and digital information from KWh meter over power line. We used ST7537HS1 FSK chip for master and slave modems. PIC16F628 is used to control ST7537 communication protocol and make system configurations. There are many other devices used to coupling these circuits to power line. The communication technique used in modems are FSK(Freq uency Shift Keying) modulation. To understand data coming from modems and pc, we used a pc software programmed in Delphi. The achievement of this system is provided by an error coding called Hamming.