Oberea linearis'in bakteriyal florasının ve mikrobiyal mücadele ajanlarının araştırılması
Investigation of bakterial flora and microbial control agents of Oberea linearis L. (Coleoptera: Cerambycidae)
  1. Tez No: 147368
  2. Yazar: ALİ ADEM BAHAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZİHNİ DEMİRBAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Oberea linearis, Bakteriyal Flora, Biyolojik Kontrol, Moleküler Bakteri İdentifikasyonu, Böcek patolojisi, Oberea linearis, Bacterial flora, Biological control, molecular bacterial identification, insect pathology
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Oberea linearis (Fındık Uçkurutan, Coleoptera: Cerambycidae) ülkemiz findik tarlalannda çok büyük zararlara yol açan bir zararlıdır. Günümüze kadar bu zararlıya karşı etkin bir biyolojik mücadele uygulanmamıştır. Bu çalışmada, Oberea linearis'T, bakteriyal florasının belirlenmesi, bir patojen tespit edilerek bu patojenin Oberea linearis'e karşı başlatılabilecek bir biyolojik mücadelenin temelini teşkil etmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Giresun ve Trabzon illerindeki findik bahçelerinden toplanan Oberea linearis larvaları incelenmiş, zararlının bakteriyal florası belirlenmiş ve olası patojen diğer mikrobiyal mücadele ajanlarının varlığı araştırılmıştır. Sonuç olarak, Oberea linearis larvalarından 13 bakteri izole edilmiştir. İzole edilen bakterilerin yedisi tür seviyesinde, altısı ise cins seviyesinde tanımlanmıştır. Bu çalışma kapsamında bakterilerin tür tayininde, rutin olarak kullanılan morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal özelliklerin yam sıra, bakteriler API20E ve Phoenix 1000A panel test sistemleri kullamlarak metabolik enzim profilleri ve biyokimyasal özellikleri belirlenmiş, moleküler seviyede ise 16S rDNA dizin analizi yöntemi kullanılmıştır. İzole edilen bakterilerin Acinetobacter calcoaceticus, Enterobacter aerogenes, Pseudomonas sp., Flavobacterium sp., Microbacterium sp., Enterobacter agglomerans, Xanthomonas sp., Pseudomonas sp., Pseudomonas putida, Stenotrophomonas sp., Enterobacter cancerogenus, Stenotrophomonas maltophilia, Serretia marcescens oldukları belirlenmiştir. İzolatlann Oberea linearis üzerindeki insektisidal etkilerine bakıldığında ise Serretia marcescens 'in larvalar üzerinde %65 öldürücü etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Bacterial Flora and Microbial Control Agents of Oberea linearis L. (Coleoptera: Cerambycidae) Oberea linearis (Coleoptera: Cerambycidae) is very serious pest of hazelnut in Turkey. Up to now, there is no effective biological control against this pest around the world. The aim of this study is to determine microbial flora of the Oberea linearis and find out an opportunistic pathogen to use are possible biological control agent against this pest. For this purpose, Oberea linearis larvae were collected from Trabzon and Giresun hazelnut fields. The microbial flora of this pest and the microbial potential of bacterial isolates were determined. As a result, 13 different bacteria were isolated from Oberea linearis larvae. Nine of these bacteria determined and characterized at species level and four of them characterized at genus level. In this study, we determined morphological, physiological and biochemical properties, metabolic enzyme profiles by API20E and Phoenix 1000A panel test systems. 16S rRNA gene sequence analysis was also performed to determine isolates at molecular level. The isolates were identified as Acinetobacter calcoaceticus, Enterobacter aerogenes, Pseudomonas sp., Flavobacterium sp., Microbacterium sp., Enterobacter agglomerans, Xanthomonas sp., Pseudomonas sp., Pseudomonas putida, Stenotrophomonas sp., Enterobacter cancerogenus., Stenotrophomonas maltophilia, Serretia marcescens. 65 % insectisidal activity was determined with Serretia marcescens against Oberea linearis.