Geleneksel Türk müziği makamlarının kanun sazı ile icrasında kullanılan mandal sayılarının Cinuçen Tanrıkorur'un bestelediği Seyr-i Nâtık ile belirlenmesi
The perform of kanun in the traditional Turkish music mode sand determining peg numbers with Seyr-i Natık composed by Cinuçen Tanrıkorur
- Tez No: 147410
- Danışmanlar: PROF. YUSUF AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Kanun, Makam, Mandal Sayılan, Türk Müziği ı, Kanun, Mode, Peg Numbers, Turkish Music IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmanın amacı, Geleneksel Türk Müziği makamlarının kanun sazı ile icrasında kullanılan mandal sayılarını bilimsel bir gerçekliğe dayandırarak belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, Cinuçen Tannkorur'un bestelediği ve 50 adet makam içeren Seyr-i Nâtık'ın, Devlet Konservatuarları ve Müzik Eğitimi Bölümleri 'ndeki kanun öğretim elemanları ile Kültür Bakanlığı Korolan'nda ve TRT'de görevli kanun sanatçıları tarafından bizzat icrası sağlanarak, Geleneksel Türk Müziği makamlarında kullanılan mandal sayıları tespit edilmeye çalışılmıştır. Önce“makam”ve“seyir”kavramlarına değinilmiştir. Ardından kanun sazının tarih içerisindeki gelişiminden bahsedilmiş daha sonra mandal kullanımının tarihçesine değinilmiştir. Sonra Cinuçen Tannkorur'un bestelemiş olduğu Seyr-i Nâtık adlı eserde, kanun öğretim elemanları ve kanun sanatçılarının kullandıkları mandal sayıları tablolar halinde bulgular bölümünde gösterilmiştir. Araştırma için gerekli bilgilere kaynak tarama yöntemi ile ulaşılmıştır. Mandal kullanımıyla ilgili verilerin toplanması anket yoluyla ve araştırma ile ilgili bilgi aktarımı görüşme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma, anket sonuçlarına göre Geleneksel Türk Müziği'nde kanun sazımn icrasında kullanılan mandal sayılarının standartlaşmasına kaynak olacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this studying is to determine the peg numbers where are used in the Traditional Turkish Music's modes, performing with kanun instrument by basing on a scientific reality. On this way of aim, Seyr-i Natik of which contains 50 modes and composed by Cinuçen Tannkorur was tried to find out peg numbers using in The Traditional Turkish Music Modes by performing by kanun artists in TRT and in The Ministry of Culture Chorus with kanun lecturers in The State Conservatory and The Educational Music Departments. After entering part, it was refer to mode and path after using kanun and its pegs historically was refer to, in Seyr-i Natik, the teachers of kanun and peg numbers that kanun artists used was written as tables in findings part. It was reached to the necessary knowledges for research with sources scanning method. Collecting data of using peg, with questionnaire method and transferring knowledge with interview method was realized. According to questionnaire results, peg numbers which are used, were given as percentage. It is thought that questionnaire result contributed making standart in using pedals.