Kalkolitik ve İlk Tunç Çağ'da Konya-Karaman bölgesi keramiği
Chalcolithic and Early Bronze Age ceramics in Konya-Karaman region
  1. Tez No: 147473
  2. Yazar: HATİCE GÜL KÜÇÜKBEZCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Konya-Karaman Bölgesi, Kalkolitik Çağ, Erken Tunç Çağ, keramik, keramik özellikleri, keramik analojisi, Orta Anadolu, yüzey araştırma, kazı
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Konya-Karaman Bölgesi tarih boyunca Doğu ve Batı kültürleri arasında önemli bir kesişme alanında yer almıştır. Bölgede bulunan bazı önemli merkezler Çatalhöyük (Neolitik Çağ), Can Hasan (Kalkolitik Çağ), Karahöyük (Erken Tunç Çağ) ve Sızma (Erken Tunç Çağ) yerleşmeleridir. Bu tez çalışmasında kullanılan çanak-çömlek örnekleri, Konya- Karaman Bölge'sinde yapılmış olan yüzey araştırmalarında (1994-2003) toplanan malzemeler arasından seçilmiştir. Bu çalışmada keramik özellikleri sunulmaktadır. Keramik hamurunun katkısı ve rengi, astar rengi, pişme derecesi, açkısı ve bezemesi değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeye göre keramikleri diğer kazısı yapılmış yerleşmelerin malzemeleri ile karşılaştırmaya çalıştık. Bunun yanı sıra Kalkolitik Çağ'daki ve Erken Tunç Çağ'daki tarihsel olayları anlattık. Orta Anadolu ve Konya-Karaman Bölgesi'ndeki önemli yerleşmeleri de yer verdik. Çalışmamızın en önemli amaçlarından birisi, Konya ve Karaman çevresinde yapılmış ve yapılacak olan araştırmalara katkı sağlamaktır. Bu çalışmayla amacımıza ulaştığımıza inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
In Prehistoric times and during the history, Konya-Karaman Region was an important crossroad between East and West. Çatalhöyük (Neolithic Age), Can Hasan (Chalcolithic Age), Karahöyük (Early Bronze Age) and Sızma (Early Bronze Age) are some important centers in this area. This work presents ware characteristic. The ceramics are findings from the surverys which have been done in Konya and Karaman (1994-2003 ). The ware's paste temper and color, color of the slip, firing (under, moderately or hardly), burnishing and if there is any decoration has been studied. According to these evaluations, we have tried to compare the material with excavated area findings. Besides this the historical background and evenings, also description of Chalcolitic Age and Early Bronze Age have been given. Important settlements belonging to these ages and Central-Anatolia and Konya- Karaman Region, have been written too. Our purpose with this work, is to support the existing and future researhces in Konya and Karaman. Keyword: Konya-Karaman Region, Chalcolithic Age, Early Bronze Age, ceramics, ware characteristic, ware analogy, Central-Anatolia, survey, excavation.