Bazı kimyasal proseslerin ekserji değerlerinin hesaplanması
Calculation of exergy values of some chemical processes
- Tez No: 147576
- Danışmanlar: PROF.DR. KAMİL KAYGUSUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ekserji, Enerji, Entropi, Kimyasal Proses, Referans Tür, Yakıt VI, Exergy, Energy, Entropy, Chemical Process, Reference Species, Fuel
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Ülkelerin kalkınmasında enerimin önemi giderek artmakta ve enerji tüketimi gelişmişliğin ölçüsü olarak kabul edilmektedir. Son zamanlarda petrol fiyatlarının varil başına 70 dolar seviyesine ulaşması ve fosil yakıtların ömürlerinin sınırlı olması, enerjinin verimli bir şekilde tüketilmesini sürdürülebilir bir kalkınma için çok önemli hale getirmiştir. Dolayısıyla enerji tüketen proseslerin enerji (birinci kanun) ve ekserji (ikinci kanun) analizlerinin yapılması enerji verimliliği açısından daha da önem kazanmıştır. Bu çalışmada referans türe bağlı olarak bazı elementlerin, bazı sıvı ve katı yakıtların, genel amaçlı kullanılabilen bir kojenerasyon ünitesinin ve bir buhar kazanının ekserji hesaplan literatürde verilen eşitlikler kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışmada bazı elementlerin ekserji değerleri referans türlerine bağlı olarak hesaplandı. Bunun için literatürde verilen ekserji eşitlikleri ve ilgili standart veriler kullanılarak Trabzon ili Maçka ilçesindeki Kalyan akarsuyunda bulunan demir, krom, alüminyum, bakır, kurşun ve çinko elementlerinin kendi iyonik değerleri referans tür olarak dikkate alınıp buna göre ekserji değerleri BASIC dilinde bir program yazılarak hesaplandı. Ayrıca katı ve gaz referans türlere bağlı olarak birçok elementin standart kimyasal ekserji değerleri hesaplandı. Yine bu çalışmada bazı katı ve sıvı yakıtların (odun, kömür ve fuel-oil) kimyasal ekserji değerleri BASIC dilinde yazılan program yardımıyla hesaplandı. Ayrıca bu çalışmada genel amaçlı olarak kullanılabilecek bir kojenerasyon prosesinin fiziksel ve kimyasal ekserji değerleri ile bu prosesteki bazı önemli bileşenlerin ekserji yıkım değerleri hesaplandı. Diğer bir ekserji hesaplaması da kimyasal bir proseste genel amaçlı kullanılan buhar kazanının ekserjisi ile ısıl ve ekserji verimi, kullanılan yakıtın (kömürün) türüne bağlı olarak yapıldı.
Özet (Çeviri)
Calculation of Exergy Values of Some Chemical Processes The need for energy and fuels is one of the common threads throughout history and is related to development criteria for the countries. It is very important to consumption of the energy as a productive manner for sustainable development due to the increasing of the petroleum prices in recently (today 70 $ per barrel) and limited lifetime of the fossil fuels. Therefore, the energy (first law) and the exergy (second law) analysis of the energy consumed processes will be gain further importance for the energy productivity. In this study, calculation of exergy values of some elements having reference species dissolved in river-water, some solid and liquid fuels (coals and fuel-oil), a cogeneration unit and a steam-boiler utilized in the chemical process is performed by using exergy analysis methods and equations given in the literature. In the present study, the chemical exergies for some elements having reference species dissolved in the river-water have been calculated by using related equations given in the literature. For this purpose, the chemical exergy values for Fe, Cr, Al, Cu, Pb and Zn elements having reference species dissolved in the Kalyon river (Maçka, Trabzon) have been calculated with BASIC program. The standard chemical exergy values are also calculated for many elements according to their solid and gas reference species. Also in the present study, the chemical exergy values of some solid and liquid fuels (wood, coal and fuel-oil) have been calculated by using a BASIC computer program and obtained results are given in tables and figures. In this study, a cogeneration unit utilized in the chemical process is selected for exergy analysis. Physical and chemical exergy values of the cogeneration unit and exergy destruction values of the some important components in this unit were calculated. The other exergy calculation was made for a steam-boiler unit utilized in the any chemical process. Thermal and exergy efficiencies of the system depend on the fuel type utilized in the steam-boiler were also calculated.