An architectural and social inventory of the past and the present: Documenting the 19th century houses in Menteşbey
Geçmiş ve bugün mimari ve sosyal envanteri: 19. yüzyıl Menteşbey evlerinin dökümantasyonu
  1. Tez No: 147618
  2. Yazar: SELEN UĞUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LALE ÖZGENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Menteşbey (Gödene), Kadı, Kültür, Osmanlı Evi, Yuva vı, Menteşbey (Gödene), Kadı, Culture, Ottoman House, Home IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Kültür, bütün yönleriyle yuvaya yansır. Yuva sadece barınak olan ev değil, evin sürekli kullanımıyla oluşan sosyaL psikolojik ve duygusal bağlanmaların oluştuğu bir ortamdır. Evin devamlı kullanımı hem kavramsal hem de fizikseldir. Bu, geleneksel ve tarihi evlerde de gözlemlenebilir. Buna en iyi örneklerden birisi Osmanlı yöresel evidir. Bu çalışma, Menteşbey (Gödene) köyünü, onun 19. yüzyıl yöresel evlerini ve sosyo-kültürel yapısını tanıtmakta ve belgelemektedir. Menteşbey köyü Osmanlı İmparatorluğu zamanında yargıç ve Osmanlı devlet adamı olan kadıların bulunduğu ve yetiştiği bir merkezdir. Kadılık mesleği köyün sosyal yapısını,dolayısıyla da ev mimarisini etkilemiştir. Köyde standart ve kadı evleri olmak üzere iki grupta incelenebilecek ev tipleri vardır. Bu evler, Osmanlı döneminin sosyal ve politik olarak önemli bir merkezinde, Osmanlı evindeki 'yuva“, ”kullanımda devamlılık“ ve ”statü" gibi kavramları incelemek için iyi birer örnek oluştururlar, çünkü bazı evler, 19.yüzyıldan bu yana hala kullanılmaktadır. Bu çalışmada, bu evlerden onyedi tanesi planlan, fotoğrafları ve ikametçileri ile birlikte belgelenmiştir. Bu çalışma, Menteşbey'de veya çevresinde ilerde yapılabilecek kültürel, mimari ve tarihi çalışmalar için de bir ön adım niteliğindedir. Ancak asıl amacı Menteşbey ve evlerini gelecek nesillere aktarabilmektir.
Özet (Çeviri)
Culture and all of its aspects are best reflected in the home environments. Home is not only a house which is a shelter but a place with social, psychological and emotional associations, and manifests in the continuous use of a house. Continuity of use in the home environments is both conceptual and physical, and this can be observed in traditional or historical domestic contexts, to which the Ottoman vernacular house is an example. This study introduces the village of Menteşbey and its 19th century vernacular home environments within their socio-cultural context. Menteşbey was once a inprominent center for kadis, Ottoman state officials and judges. The profession of kadılık played an important role in the social development of the village that in turn affected the domestic architecture, which can be grouped into two as kadi and standard houses. Menteşbey houses constitute a good example for tracing“home”,“continuity of use”and“status”in the Ottoman house as some are still inhabited by the families descending both from the lineage of kadis and other families of the 19th century. Seventeen of these houses are documented with their plans, photographs and inhabitants in the study. This study is also an initial step for the possible cultural, architectural and historical studies in and around Menteşbey in the future, and most of all for preserving Menteşbey and its houses for the coming generations.