The Tajik civil war: 1992-1997
Tacikistan iç savaşı: 1992-1997
  1. Tez No: 147619
  2. Yazar: SAYFİDDİN SHAPOATOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR AKÇALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Tacik İç Savaşı, Tacikistan, islam, Bölgecilik, Dış Etkenler, The Tajik Civil War, Tajikistan, Islam, Regionalism, External Factors m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz TACİKİSTAN İÇ SAVAŞI: 1992-97 Shapoatov, Sayfîddin Yüksek Lisans, Avrasya Çalışmaları Tez Yöneticisi: Y. Doç.Dr. Pınar Akçalı Haziran 2004, 122 sayfa Bu çalışmanın amacı, Tacikistan İç Savaşında (1992-97) İslam, bölgecilik ve dış etkenlerin (Rusya Federasyonu, Özbekistan, Afganistan ve İran'ın müdahaleleri) rollerini incelemektir. Bu çalışmada yukarıda adı geçen üç etken tek tek incelenmiştir. Tezde her üç faktörün de aktif ve eşit derecede rol oynadıkları ve bu üç faktörden herhangi birinin olmaması durumunda İç Savaşın patlak vermeyeceği vurgulanmaktadır. Etkenlerden hiç biri Tacik İç Savaşında tek başına belirleyici olmamıştır ve bu bağlamda hiç birinin diğer iki etkenin uzantısı olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
1992-1997 Shapoatov, Sayfiddin M.S. Department of Eurasian Studies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Pınar Akçalı June 2004, 122 pages This study aims to analyzing the role of Islam, regionalism, and external factors (the involvement of the Russian Federation, Uzbekistan, Afghanistan, and Iran) in the Tajik Civil War (1992-97). It analyzes all these three factors one by one. In the thesis, it is argued that all of the three factors played an active and equal role in the emergence of the war and that in the case of the absence of any of these factors, the Tajik Civil War would not erupt. As such, none of the factors is considered to be the only player on its own and none of the factors is considered to be the basic result of other two factors.