The Cap and the consumer
Ortak tarım politikası ve tüketici
- Tez No: 147617
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİS AKDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: OTP reformu, tüketici, üretici, gıda güvenliği vı, CAP reform, consumer, producer, food safety IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası 'nın resmi anlamda kurulması 1962 yılına uzanır. Bu politika, şu zamana dek birçok açıdan eleştirilmiştir. Son zamanlarda da en çok eleştiri, tüketicilerden gelmektedir. Ne var ki, tarım reformları söz konusu olduğunda tüketici tarafı, üreticiye göre genellikle ihmal edilen taraf olagelmiştir. Bu özelliği de bu tezin konusunu ilginç ve incelenmesi gereken bir konu haline getirmektedir. Bu tez çalışmasında, Ortak tarım Politikası'mn tarihi gelişimine değinilmekte;tanm politikası ve bu politikada yapılan değişikliklerin tüketicilere getirdiği yarar ve zararları incelenmektedir. Bu bakış açısından yola çıkılarak Avrupa Birliği'nde gıda güvencesi, gıda güvenliği ve gıda kalitesi konulan incelenmektedir. Bu çalışma, organik tarım uygulamalarının yanısıra OTP'nin çevre açısından getirdiği sonuçları gözler önüne sermektedir. Ayrıca, tarım piyasasımn küreselleşmesine ve supermarketzincirlerinin ortaya çıkmasına değinmekte; ve tüm bunların tüketiciler açısından doğurduğu yarar ve zararları ortaya koymaktadır. Son olarak, Avrupa Birliği ülkelerinde tüketiciyi koruma adına kurulmuş örgütlerin etkinliklerine açığa çıkarmakta; ve Avrupa Birliği 'ndeki genişleme süreci sonrası olası gelişmelere ilişkin görüşler üzerinde durmaktadır.
Özet (Çeviri)
Official inception of the Common agricultural Policy of the European Union dates back to 1962. It has been criticised in many aspects so far; and the most recent criticisms came from the consumers. Nevertheless, consumers' side with respect to agricultural reforms has often been neglected vis a vis producers' side, making this subject and interesting issue needed to be looked into. This thesis study touches upon the historical development of the Common Agricultural Policy. It explores benefits and the losses incurred by European consumers regarding the agricultural policy and the amendments introduced thereto. It sets out from this point of view and elaborates on food security, safety and quality within the European Union. This thesis exhibits facts about environmental consequences of the CAP together with organic farming practices. Additionally, it mentions globalization of the agricultural market and the emergence of supermarket iiichains and discusses the benefits and detriments these brought about especially for the consumer. Finally, it indicates the activities undertaken by the organizations within the European Union and explores some of the reflections regarding the possible developments pursuant to the enlargement process.