Social policy as a missing component in post-crisis programs of Bretton Woods institutions: A comparative analysis of the experiences of Argentina, Indonesia and Turkey
Bretton Woods kuruluşlarının kriz sonrası programlarında eksik bir bileşen olarak sosyal politika: Arjantin, Endonezya ve Türkiye deneyimlerinin karşılaştırmalı bir değerlendirmesi
- Tez No: 147623
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET ŞENSES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Arjantin, Endonezya, İstikrar ve Yapısal Uyum Programlan, Sosyal Politika, Türkiye, Argentina, Indonesia, Social Policy, Stabilization and Structural Adjustment Programs, Turkey IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışma, Arjantin, Endonezya ve Türkiye deneyimleri ışığında ekonomik krizlerin ve kriz sonrası programların sosyoekonomik etkilerini araştırmaktadır. Bu amaçla, bu ülkelerin temel sosyoekonomik göstergeleri öncesi-sonrası yöntemi kullanılarak 1990-2002 dönemi için incelenmiştir. Sonuçların karşılaştırmalı değerlendirmesi bu ülkelerin sosyoekonomik göstergelerinde kriz dönemlerinde önemli bozulmalar olduğunu göstermiştir. Ek olarak, kriz sonrası programların sosyal politika bileşenleri incelenmiştir. Bu bağlamda, hükümetlerin ve Bretton Woods Kuruluşlarının, toplumsal protestolardan kaynaklanan ciddi bir baskı altındayken, krizlerin olumsuz sosyoekonomik etkilerini azaltan aktif sosyal politika araçlarını kriz sonrası programlara dahil etmeye daha çok eğilimli oldukları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the socioeconomic effects of the economic crises and the post-crisis programs based on the experiences of Argentina, Indonesia and Turkey. For this purpose, main socioeconomic indicators of these countries are analyzed for the 1990-2002 period by utilizing the before-after methodology. The comparative analysis of the results shows that significant deteriorations in the socioeconomic indicators of these countries had occurred in the crisis periods. In addition, the social policy components of post-crisis programs of these countries are analyzed. In this regard, it is found that the governments and the BWIs are more likely to incorporate active social policy measures, which would mitigate the negative socioeconomic effects of the crises on the households, into the post-crisis programs under the presence of significant public pressure emanating from social protests.