A critical appraisal on the societal effects of television magazine programs in Turkey
Türkiye'deki televizyon magazin programlarının toplumsal etkileri üzerine eleştirel bir değerlendirme
  1. Tez No: 147624
  2. Yazar: MEHMET ÇAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Medyanın etkileri, televizyon programları, içerik analizi, alımlama analizi, ideoloji, Media effects, TV programs, content analysis, reception analysis, ideology. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tezde Türkiye de yayınlanan magazin programlarının içerikleri incelenmiştir. Programlarda verilen mesajların toplumsal norm ve değerlere karşı veya toplumsal değerleri meşrulaştırıcı ve yeniden üretici olması bağlamında etkilerine bakılmıştır. Bu tezde ayrıca izleyicilerin televizyon magazin programlarına karşı olan tutumları da araştırılmıştır. İçerik analizi sonucunda bu tarz programların mevcut hegemonya'ya tehdit oluşturmadığı görülmüştür. Buna karşın program içeriklerinin toplumsal norm ve değerleri meşrulaştırıcı ve yeniden üretici olduğunu söylemek daha doğrudur, izleyiciler genel olarak programlara karşı eleştirel bir tutum göstermişlerdir. Bununla beraber cinsiyet, eğitim, politik görüş, baba eğitim seviyesi ve televizyon seyretme saatleri temelinde göreceli tutum farklılıkları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the contents of the Turkish television magazine programs to explore as if the contents feed anti-establishment feelings or reinforce the existing ideological hegemony in the society. The thesis also traces the audience attitudes and beliefs towards the magazine programs in Turkey. The results suggested that programs do not represent any threat to the existing hegemony. On the contrary, it is more plausible to suggest that they represent a serious support to the existing order. The audience reactions revealed an oppositional attitude towards such programs in general which shows differences in terms of gender, education, political views, father's education level and hours of TV watching.