Stock market integration between Turkey and European Union countries
Türkiye ve Avrupa Birliği üyeleri arasında menkul kıymet borsalarının entegrasyonu
- Tez No: 147622
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZA DANIŞOĞLU RHOADES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Borsa, Entegrasyon, Ortak Hareket, IMKB, Avrupa Borsalan, Stock Market, Integration, Comovement, ISE, European Stock Markets IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Türkiye'nin Avrupa Birliği ile; Birlik'in kendi içindeki ekonomik entegrasyonunu artıran iki dönüm noktası olduğu tahmin edilmektedir. Bunlar Türkiye'nin Avrupa Birliği ile imzaladığı, 1/1/1996'da yürürlüğe giren Gümrük Birliği ve 1/1/1999'da Euro'nun tedavüle girmesidir. Her ikisi de Türkiye'nin Avrupa Birliği ülkeleri ile olan ilişkilerini etkilerken; Avrupa Birliği üyelerinin kendi aralarındaki ilişkilerinde sadece Euro'nun etkili olacağı öngörülmektedir. Bu çalışmanın amacı, bu tarihlerin İ.M.K.B. ile Avrupa Borsaları arasındaki ilişkilere ve Avrupa Borsalarının kendi aralarındaki ilişkilere etkisini incelemektir. Bu çalışmada, DataStream'den sağlanan endeksler kullanılmıştır. Kullanılan yöntemler korelasyon ve kointegrasyon analizlerinden oluşmaktadır. Bulunan sonuçlar, çift olarak incelendiğinde, genel olarak Gümrük Birliği'nden sonra Türkiye ile bu ülkeler arasındaki bağların arttığını; fakat Euro'ya geçişten sonra bu bağların azaldığını göstermektedir. Grup olarak ise, Türkiye'nin bire bir ilişkilerinde Euro da Gümrük Birliği kadar etkili görünmektedir. Korelasyon sonuçlan ise Euro 'dan sonra Birlik üyeleri arasında ilişkileri azaltıcı etkiyi yansıtırken, kointegrasyon sonuçlan Euro'nun, sonuçlan artına etkisini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The objective of the study is to analyze the effects of two breakpoints on the relationships of Istanbul Stock Exchange with the European stock markets and on the relationships among these European stock markets to increase the economic integration. The breakpoints are the execution of the Customs Union Agreement of Turkey with the European Union in 1/1/1996 and the introduction of the Euro in 1/1/1999. While both breakpoints have effects on Turkey's economic relations, the European Union countries are expected to be influenced by only the introduction of the Euro. Stock market indices provided by DataStream is utilized. The statistical techniques used include the correlation and cointegration analysis. Results indicate that when examined on pair wise basis Turkish stock market has more liaisons with the European stock markets, in general, after the Customs Union; but less liaisons after the conversion to Euro. However, when examined as a group, the cointegration result finds the Euro as influential as the Customs Union. Alternatively, the European stock markets have decreasing integrations as a result of correlation analysis after the Euro, but it is an influential breakpoint according to cointegrating structures.