Risk analysis of the government domestic debt stock in Turkey: Cost-at-risk approach
Kamu iç borç stokunun risk analizi: Riske maruz maliyet yaklaşımı
  1. Tez No: 147634
  2. Yazar: BURCU GÜRCİHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA GAYGISIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Borç Stoku, Rassal Benzetişim, Riske Maruz Maliyet, Government Debt, Stochastic Simulation, Cost-at-Risk IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, rassal benzetişim yöntemine dayanan risk analizi alternatif kamu borçlanma stratejilerinin maliyet ve risk unsurlarım belirlemek amacıyla Türkiye'de kamu iç borç stokuna uygulanmıştır. Borçlanma maliyetini etkileyen faiz oranlarının benzetişiminde Diebold ve Li (2002) tarafından geliştirilen ve. Nelson-Siegel modeline dayanan, getiri eğrisi tahmin yaklaşımı kullanılmıştır. Getiri eğrisi benzetişimi Haziran 2001 -Temmuz 2004 dönemi için tahmin edilen getiri eğrisi modeline dayanmaktadır. Benzetişim sonucu elde edilen getiri eğrileri pozitif eğimli ve dışbükeydir. Genel gözlemin aksine, uzun vadeli getirilerdeki dalgalanmalar, kısa vadeli getirilere göre daha yüksek olmaktadır. Belirlenen borçlanma stratejileri çerçevesinde, kamu borç stoku benzetişim sonucu elde edilen faizler kullanılarak çevrilmiştir. Farklı finansman stratejileri Mutlak Riske Maruz Maliyet, Göreli Riske Maruz Maliyet ile Göreli Risk ölçütleri çerçevesinde karşılaştınlmıştır. Risk analizinin sonuçlan, simulasyon sonucu elde edilen getiri eğrisinin özellikleri ile kuponlu tahviller üzerine konan ve yatırımcıların uzayan vade karşısındaki risk algılamasını yansıtan ek getiri varsaymılarından etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, stochastic simulation based risk analysis is applied to the government domestic debt stock in Turkey with the motivation to identify the cost and risk characteristics of alternative debt financing strategies. Future path of interest rates is simulated by using the yield curve forecasting framework in Diebold and Li (2002), which is founded on the Nelson-Siegel yield curve model. Yield curve simulation is based on the estimated term structure of interest rates for the period June 2001 -July 2004. Simulated yield curves are generally upward sloped and concave. Contrary to the common observation, long-term yields are more volatile compared to short-term yields. Under each financing strategy, debt is rolled over on top of simulated term structure of interest rates. Alternative financing strategies are compared with respect to absolute Cost-at-Risk, relative Cost-at-Risk and relative risk measures computed from the simulated cost distributions. Results of the risk analysis are influenced by the characteristics of the simulated term structure of interest rates and the additional yield imposed on the coupon bonds, which is assumed to reflect risk perception of investors for increased maturity.