Democracy and opposition in Turkey: Locating the Freedom Party
Türkiye'de demokrasi ve muhalefet: Hürriyet Partisi'ni anlamak
  1. Tez No: 147635
  2. Yazar: BURAK ÖZÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Hürriyet Partisi, Demokrat Parti, Forum Dergisi, Türk Liberalimi, İspat Hakkı, Freedom Party, Democratic Party, Forum Journal, Turkish Liberalism, Right of Proof iv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tezin temel amacı Hürriyet Partisi'nin Türk siyasal hayatındaki özgül konumunu incelemektir. 1956 Ekim'inde partilerinden tasfiye edilen bir grup Demokrat Parti üyesi tarafından kurulan Hürriyet Partisi (1956-1958) Türkiye'de demokrasi fikrinin ve pratiğinin evrimini anlayabilmemiz açısından önemli bir yerde durmaktadır. Bu tez, Hürriyet Partisi'nin -her ne kadar bu parti Türk siyasal hayatı üzerine çalışan siyaset bilimciler tarafından çoğunlukla görmezden gelinmiş ve önemsiz bir siyasal parti olarak adlandırılmışsa da- 1950'li yıllan ve ona müteakip onyılda meydana gelen sosyoekonomik ve hukuki-anayasal gelişmeleri anlayabilmemiz açısından oldukça önemli olduğunu iddia etmektedir. Tez aynı zamanda 1954 yılında bir grup liberal aydm tarafından yayımlanmaya başlayan ve Hürriyet Partisi'nin düşünsel ve siyasi kılavuzluğunu üstlenen Forum dergisine de kayda değer ölçüde eğilmektedir. Tezin temel iddiası Hürriyet Partisi ve Forum dergisinin yeni bir siyaset anlayışını sundukları ve bu anlayışın sonraki onyıllarda etkisini derinden hissettirdiğidir. Cumhuriyet Halk Partisi'nin 1950'lerin ikinci yarısından sonra geçirdiği düşünsel dönüşüm ve Hürriyet Partisi'nin bu dönüşümdeki rolü de tezin değindiği diğer bir konudur.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to examine the specific place of the Freedom Party {Hürriyet Partisi) in Turkish political history. Founded by a group of Democratic Party (Demokrat Parti) members who were expelled from the party in December 1956, the Freedom Party (1956-1958) is crucial for a proper understanding of evolution of the idea and practice of democracy in Turkey. Although mostly neglected by students of Turkish politics and labeled as an insignificant political party, this thesis argues that the Freedom Party is critical for understanding the 1950s and socioeconomic and legal-constitutional developments of the following decade. The thesis also pays a considerable attention to the Forum journal, which began to be published in 1954 by a group of liberal intellectuals and which guided the Freedom Party in ideological and political terms. It is the main argument of this thesis that the Freedom Party and Forum journal introduced a new understanding of politics and this understanding had profound effects in the following decades. The ideological transformation of the Republican People's Party (Cumhuriyet Halk Partisi) after the second half of the 1950s and the role of HP in this process is another topic of the thesis.