Failed democratic experience in Kyrgyzstan: 1990-2000
Demokrasiye geçişte başarısızlık: Kazakistan deneyimi: 1990-2000
- Tez No: 147636
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR AKÇALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Geçiş, Demokrasi, Otoriterlik, Bağımsızlık sonrası Ekonomi, Siyasal Elit, Siyasal Kültür, Kabilecilik. IV, Kyrgyzstan, Transition, Democracy, Authoritarianism, Post- Independence Economy, Political Elites, Political Culture, Tribalism. Ul
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışma, Kırgızistan' m 1990-2000 arasındaki geçiş sürecini ve demokratikleşmeyi incelemektedir. Sovyet Birliği'nin dağılması Kırgızistan için yeni siyasi ufuklar ve demokratik ilkelere ve değerlere bağlı egemen devlet kurma olanağı sunmuştur. Başlangıçta Kırgızistan demokratik devlet kurma yolunda ilerleme göstermiştir. Ancak, 1990'larm ikinci yarısında Kırgızistan otoriterliğe doğru bir eğilim göstermiştir. Bu yüzden tam anlamıyla demokrasiye geçiş gerçekleşememiş ve iyi işleyen bir demokratik yapı yerleşememiştir. Çalışmanın amacı, Kırgızistan'da demokrasisin yerleşmesinde engel oluşturan unsurlara odaklanmaktır. Bu çalışma, bağımsızlık sonrası ekonomi ve siyasetteki değişimleri baz alarak Kırgızistan'da ekonominin rolü, siyasal elit ve siyasi kültürün bir biçimi olan kabileciliği incelemektedir. Kırgızistan'daki siyasal ve ekonomik gelişmeler, özellikle ekonomik geçişteki zorluklar, elit devamlılığı, kabilelerin ve kabileciliğin siyasetteki rolü ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study seeks to analyze the process of transition and democratization in Kyrgyzstan from 1990 to 2000. The collapse of the Soviet Union opened new political perspectives for Kyrgyzstan and a chance to develop sovereign state based on democratic principles and values. Initially Kyrgyzstan attained some progress in building up a democratic state. However, in the second half of 1990s Kyrgyzstan shifted toward authoritarianism. Therefore, the full-scale transition to democracy has not been realized, and a well-functioning democracy has not been established. This study aims to focus on the impediments that led to the failure of establishing democracy in Kyrgyzstan. It analyzes the role of economy, political elites and political culture in the form of tribalism in Kyrgyzstan within the framework of the economic and political changes that have been undergoing since independence. The political and economic developments in Kyrgyzstan are discussed with specific reference to the hardships in economic transition, elite continuity and role of tribal and clan structures in present politics.