Labor migration in Europe within the context of demographic challenges
Avrupa'da demografik tehditler bağlamında işçi göçü
  1. Tez No: 147651
  2. Yazar: AYSELİN YILDIZ İLKSERİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GİTMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi göçü, demografı, AB göç politikası, nüfus yaşlanması, nüfus azalması, yasadışı göç vu, Labor migration, demography, EU migration policy, population aging and decline, replacement migration, illegal migration
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu tez, Avrupa'da süregelen nüfus azalması ve yaşlanması sonucu oluşan iş gücü açığını karşılamak amacıyla bir politika seçeneği olarak öne sürülen işçi göçü tartışmalarım incelemektedir. Bu bağlamda, yapılan birçok araştırma ve projeksiyona göre, önümüzdeki 50 yıl içerisinde, Avrupa'daki birçok ülkede, bugün de karşı karşıya olduğu nüfûs azalması ve nüfus yaşlanmasından kaynaklanan demografik değişiklikler daha kritik düzeylere ulaşacak ve bu durum yüksek oranda işgücü açığı sorunu beraberinde getirecektir. Artan yaşlı nüfusa karşılık sosyal güvenlik sistemlerinin mali kaynağını sağlayan genç ve çalışan nüfusun azalmasını içeren bu demografik durumun özellikle emeklilik ve sağlık sistemlerinin işleyişine büyük zarar vereceği ve dolayısı ile Avrupa'daki sosyal güvenlik sistemlerine olumsuz bir etkisi olacağı öngörülmektedir. Bu kapsamda, demografik tehditlerden kaynaklanan olumsuz etkileri azaltmak ve önlemeye yönelik bir alternatif olarak önerilen yabancı işçi göçü tartışmaları, Avrupa'daki birçok ülke açısından büyük önem taşımakta ve durumun hassasiyeti göz önünde bulundurulduğunda ivedi olarak irdelenmesi gereken bir konudur. Ancak, ihtiyaç duyulan kaçınılmaz işçi gücü gerçeğine rağmen, birçok Avrupa ülkesi sınırlarını işçi göçmenelere açma konusunda çekimser tavırlar vısergilemektedir. Bu nedenle de, göç seçeneği dışında, doğurganlık oranlarını arttırmaya, sosyal güvenlik sistemlerini iyileştirmeye ve yerli iş gücü katılımını özendirmeye yönelik farklı politikaları uygulamayı tercih etmektedirler. Ancak, tüm bu politikalar süregelen ve olumsuz yönde gelişme göstermeye devam eden demografik soruna somut ve etkili bir çözüm olmaktan uzaktır. Avrupa'nın gelecekte refahının devamı için, çok yüksek miktarda ihtiyaç duyulan iş gücü, göç olgusunu kaçınılmaz bir gereklilik olarak gündeme getirmektedir. Bu tez, Avrupa'nın yakın bir tarihte karşı karşıya kalacağı bu ciddi soruna dikkat çekmeyi ve göç politikalarını şekillendiren gerek ulus-devlet gerekse Avrupa Birliği düzeyindeki bu konuya yönelik tepkileri, değerlendirme ve tartışmaları sunmayı hedeflemektedir. Son olarak, bu tez Avrupa'da demografı ve göç arasındaki etkileşim kapsamında, ileride yapılacak olan farklı uzmanlık alanlarından daha yoğun ve derin çalışmalara bir temel oluşturarak literatüre katkıda bulunmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, it is a very crucial problem that many European countries are encountering demographic challenges stemming from the population decline and aging and according to many studies and future projections, this demographic trend will reach more critical levels for the next 50 years. The most prominent impact of this demographic situation will be on social security systems that the functioning and sustainability of pension and health care systems will be severely damaged with regard to the rapidly increasing number of elderly and the decline in number of young labor force resulting from the low births rates all over Europe. In this context, labor migration that received significant attention, has risen up to the agenda of Europe to serve as a policy option to mitigate the adverse consequences of demographic challenges. Taking its impetus from the mentioned demographic problem, this thesis aims to analyze the discussions over labor migration as a foreseen policy option to compensate the shortage of labor force in Europe. It also intents to bring relevant data and current debates together to generate a ground in order to open this critical issue to discussion and to elaborate the feasibility of labor IVmigration need for Europe. In this regard, the thesis scrutinizes the reactions of European states regarding their reluctance to open their borders again for“mass influx”and examines briefly the other preferred and enforced policies that exclude migration option, such as aiming to increase fertility rates, ameliorate social security systems or encourage the native labor force participation. By taking all these into account, this thesis aspires to attract attention to this urgent problem and evaluates the labor migration need in Europe by presenting the relevant reactions and appraisals shaping the migration policies both at the nation state and EU level. Finally, this thesis attempts to contribute to the literature in terms of generating a base for further intensified discussions and studies which constitutes a significant need in the context of interaction between demography and migration in Europe.