Charity programmes: Representations of poverty in Turkish television
Yardım programları: Yoksulluğun Türk televizyonunda temsili
- Tez No: 147652
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Public Administration, Radio and Television, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, yoksullar, temsil, söylem, görsel rejim, televizyon, İslam. vı, Poverty, the poor, representation, discourse, visual regime, television, Islam. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tez, Deniz Feneri, Yolcu, Kimse Yok mu, ve Yarınlar Umut Olsun adlı Türk televizyonlarında yayımlanan yardım programlarında yoksulluğun temsil edilişini incelemektedir. Yoksulların temsil sürecindeki süreklilikler, kopuşlar ve kırılmalar, Türk sineması, Türk romanı ve medyası bağlanımda incelenmektedir. Yardım programlarının söylem analizi, yoksulluğun toplumsal, ekonomik ve siyasal bağlanımdan söz edilmeksizin meşrulaştırıldığına ve doğallaştırıldığına işaret etmektedir. Yoksulların,“yardımseverlerin”yaptığı yardımın nesnesi olarak inşa edilişleri incelenmekte ve yoksulların“yardımseverlerin”kurtuluşunun, kendilerini gerçekleştirmelerinin ve doyumlarının aracı olduğu iddia edilmektedir. Programlarda İslam ve milliyetçi-muhafazakar söylemin yoksulluğun içselleştirilmesinde ve yatıştınlmasmda hizmet ettiği ileri sürülmektedir. Bu çalışma, programlarda yoksulların görsel ve işitsel olarak temsil edilişini de incelemektedir. Yardım programlarında, yoksulluğun dramatikleştirilmesinde en temel araçlar olan ağır çekim, siyah beyaz fotoğraflar, yalan çekim ve sınırlı hareket, görüntülere eşlik edenmüzikle birlikte“yardımseverlerin”“vicdanına”seslenir. Ayrıca, üstses ve altyazının yoksulların sesini kıstığı iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARITY PROGRAMMES: REPRESENTATIONS OF POVERTY IN TURKISH TELEVISION Çamur, Aysel M. Sc, Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assist. Prof. Dr. Necmi Erdoğan June 2004, 127 Pages This thesis analyses the representation of poverty in the charity programmes broadcast on Turkish television, namely Deniz Feneri, Kimse Yok mu, Yarınlar Umut Olsun and Yolcu. It examines the continuities, discontinuities and breaks in the representation of poor with reference to Turkish cinema, novel and media. Critical discourse analysis of the charity programmes indicates that poverty is legitimised and naturalised, being made no reference to social, economic and political context of poverty. The construction of the poor as“objects of aid”given by“philanthropists”is examined and it is argued that the poor become a means of salvation, self- realisation and self-fulfilment of“philanthropist”. It is here claimed that Islam and nationalist-conservative discourse serve the internalisation and tranquillisation of poverty in the programmes. The study also analyses the visual and aural representations of the poor in the programmes. The slow-motion, black and mwhite photographs, close-up, limited motion, and the music accompanying the pictures are the most fundamental tools of dramatising poverty in the charity programmes; and they address to“conscience”of“philanthropists”. It is also argued that voiceover and subtitling efface the voice of the poor.