Changing conceptions of European identity and shifting boundaries
Avrupa kimliğinin değişkenliği ve sınırların kayganlığı
  1. Tez No: 147663
  2. Yazar: AHMET ENGİN AKYÜREK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAT ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa entegrasyonu, Avrupa kimliği, Avrupa düşüncesi, diğeri, Doğu Avrupa, Orta Avrupa, kimlik teorileri, yapıcılık, sınırlar iv, European Integration, European Identity, Idea of Europe, the other, Eastern Europe, Central Europe, identity theories, constructivism, boundaries iii
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
1980'lerin sonunda ve 1990'larm başında Avrupa ve dünya Sovyetler Birliği'nin yıkılışına tanık oldu. 1990'larm ortalarında Avrupa Birliği üyesi devletler Birlik'i Doğu Avrupa'ya doğru genişletmeye karar verdiler. Böylece Avrupa entegrasyonu eşi benzeri görülmemiş bir aşamaya girdi. Doğu Avrupalıların Batı Avrupa ile entegrasyonu Avrupa Kimliği ve Avrupa düşüncesi kavramları üzerine tartışmalara katkıda bulundu. Doğu Avrupalıların Batı Avrupa medeniyetinin ideallerine bağlılıkları Avrupa'nın değişen kimlikleri ve sınırlan ile ilgili bazı sorulan beraberinde getirdi. Farklı teoriler genel olarak kimlik, özel olarak da Avrupa kimliği sorunlanyla uğraşı halinde. Buna rağmen bu teoriler çok büyük oranda kendi-diğeri ilişkisinin değişmez bir tanımı içerisinde sımrlandınlmış durumda. Öncül kimliklerdeki bu dönüşümlerin ve Avrupa'nın sınırlannm yer değiştirmesinin ardındaki gerçek güdüleri ve niyetleri araştırma kaygısını duymuyorlar. Bu sebepten, bu çalışmada yeni Avrupa kimliğinin kurulması/yeniden kurulması sürecini anlıyabilmek için daha dinamik etkenlerin değişen Avrupa kimliği ve yer değiştiran Avrupa sınırlan üzerine etkilerinin dikkate alınmasının gerekliliği savunulacaktır.
Özet (Çeviri)
In the end of the 1980s and in the beginning of the 1990s Europe and the world witnessed the collapse of the Soviet Union. In the mid-1990s the member states of the European Union decided to enlarge the Union towards the Eastern Europe. Thus European integration entered into an unprecedented phase. Integration of the Eastern Europeans with the Western Europe contributed to the debates on the notions of European identity and the idea of Europe. Adherence of the East Europeans to the ideals of the Western European civilization brought up some questions about the changing identities and shifting boundaries of Europe. Various theories deal with the problems of identity in general and European identity in particular. However to a great extent they are limited within a rigid description of self-other relationship. They do not intend to investigate the real motives or purposes behind these transformations of the prevailing identities and shifting of the boundaries of Europe. So, it will be argued that, in order to understand construction/reconstruction process of the new European identity, one should also take into consideration the more dynamic effects on changing European identity and shifting borders of Europe.