The role and power of symbols in the identity formation of community members
Topluluk üyelerinin kimlik oluşumlarında sembollerin rolü ve gücü
- Tez No: 147662
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEYLAN TOKLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sembol, Kimlik, Topluluk, Göstergebilim, Symbol, Identity, Community, Semiology
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez çalışması topluluk üyelerinin kimlik oluşumlarında sembollerin rolünü ve gücünü incelemektedir. Farklı sosyolojik gelenekler çerçevesinde sembol, kimlik ve topluluk kavramları üç bülüm halinde tartışılmakta ve takip eden bölümde ayrı ayrı incelenmiş olan kavramların biraraya toplanması suretiyle tüm çalışmanın ana vurgusu olan topluluk üyelerinin kimlik oluşumlarında sembollerin rolü ve gücü, özellikle göstergebilim ve sembolik etkileşim kuramlarının bakış açısıyla, giyim, Haç ve dil örneklemlerinin irdelenmesi ile verilmektedir. Son bölümde sembol, kimlik ve topluluk kavramlarının birbiri üzerindeki etkisi vurgulanarak çalışmanın ana kaygısı özetlenmektedir. Tezde, bilinçli ya da bilinçsiz, herkesin mesajlarını semboller yolu ile aktardığı tartışılmaktadır. Dolayısıyla, giyimden ifade şekillerine ve karşılıklı etkileşime değin her konu ve bunabağlı olarak herkes sahneye sembollere bezenmiş ve sembollerle yüklü olarak çıkmaktadır ki bu da son tahlilde sembol havuzundan başka birşey olmayan topluluğun sembolik dünyasının sınırlarını çizmekte belirleyicidir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the role and power of symbols in the identity formation of community members. With regards to different sociological traditions it discusses the concepts of symbol, identity and community in three chapters and makes analyses via employing three specific samples i.e., of dressing, Cross and language mainly from the view point of semiology and symbolic interactionism in the following chapter by integrating the three concepts elaborated separately to indicate and emphasize the role and power of symbols in the identity formation of community members. In the conclusive chapter it presents an overall remark of the whole study by emphasizing the effect and influence of the concepts of symbol, identity and community on each other. The thesis argues that consciously or not everyone convey their messages through the use of symbols. Therefore, from dressing to managed speech and interaction everyone come on the stage fully equipped andloaded with these symbols, which would in the last analysis be definitive in determining the borderlines of this symbolic world within their specific community which is nothing but a pool of symbols.