Developing alternative modes of tourism in Turkey
Türkiye'de alternatif turizm türlerinin geliştirilmesi
- Tez No: 147668
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ AKSOY, PROF. DR. RUŞEN KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: alternatif turizm, turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, turizm sezonunun uzatılması, Alternative Tourism, Diversification of Tourism activities, Prolongation of tourist season. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Dünya turizm endüstrisinin savaş sonrası dönemden beri gündeminde bulunan kitle turizmi, 80'lerin sonuyla birlikte durgunluk dönemine girmiştir. Bununla birlikte tüketici tercihlerinde ve eğilimlerinde deniz-kum-güneşi göz ardı etmeye ve yeni aktiviteleri aramaya yönelik değişimler oluşmuştur. Bu sebeple popüler turizm odakları dünya turizm pazarındaki paylarını koruyabilmek için alternatif turizm aktiviteleri geliştirme noktasına gelmişlerdir. Bu eğilim kapsamında bu tezin amacı, Türk turizm endüstrisinin sadece kitle turizmi üzerine yoğunlaşmasının yanında; turizmin çeşitlendirilmesi ve turizm sezonunun tüm yıla yayılması çabalarına olan ihtiyacının analiz edilmesi ve bu çalışmaların nedeninin Turizm Kentleri ile 4957/2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında değerlendirilmesidir. Ayrıca Türkiyenin uluslararası turizm pazarındaki konumunu koruyabilmesi için, kültürel, tarihi ve geleneksel kimliğinin ve kendine özgü değerlerinin üzerinde durulmasının önemi vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mass tourism being on the agenda of world tourism industry since post war period, has been facing stagnation with late 80's. Additionally consumer's preferences and tendencies towards seeking new activities regardless of sea-sun-sand type of tourism have been started to change. Therefore popular tourist destinations are in a position where to develop alternative tourist activities to sustain their market shares in world tourism market. In compliance with this trend, the purpose of this thesis is to analyze the need and the reason of Turkish Tourism Industry moving away from concentrating merely on mass tourism and accordingly to evaluate the efforts of Turkish tourism authorities in diversifying tourism activities and extending the tourist season to year round with reference to Tourism Development Regions, Amendment of Tourism Encouragement Law, etc. Additionally the importance of focusing on cultural, historical, traditional identity and unique assets of Turkey in order to sustain its ranking in the international tourism market is stressed.