The overall job satisfaction and the curriculum satisfaction of the teachers at the second cycle of public elementary schools
İlköğretim ikinci kademe öğretmenlerinin genel iş doyumu ve ders programlarından sağladıkları doyum
  1. Tez No: 147669
  2. Yazar: EDA TÜZEMEN GENÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET OK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenlerin İş Doyumu, Genel İş Doyumu, Ders Programından Sağlanan Doyum Ytl, Teachers' Job Satisfaction, Overall Job Satisfaction, Curriculum Satisfaction
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı devlet ilköğretim okullarının ikinci kademesinde görev yapan Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, ve Yabancı Dil öğretmenlerinin genel iş doyumunun ve ders programından sağladıkları doyumun incelenmesidir. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tararından hazırlanan anket Sanılmıştır. Devlet ilköğretim okuîlanmn ikinci kademesinde görev yapan tüm Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, ve Yabancı Dil öğretmenleri çalışmanın evrenini oluşturmuştur. Öraeklemi oluşturan öğretmen sayısı ise 720'dir. Elde edilen veriler SPSS Paket Programı'ndan yararlanılarak, betimsel istatistikler, t- test, tek yönlü varyans analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre öğretmenler genel iş doyumu açısından doyumlu görünmekte, ancak ders programı doyumu açısından kararsız görünmektedir. Ayrıca, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, iş tecrübesi, ders yükü, ve öğretmenlik mesleğini seçme gerekçesi söz konusu olduğunda öğretmenlerin genel iş doyumları arasında anlamlı farklar ortaya çıkmıştır; ancak, cinsiyet, verilen farklı ders sayısı, ve branş söz konusu olduğunda öğretmenlerin genel iş doyumları arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Bunun yanı sıra, farklı branş öğretmelerinin ders programı doyumları arasında anlamlı farklar ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin öğretmenlik mesleğine yaklaşımı söz konusu olduğunda ise, öğretmenlerin hem genel iş doyumlarında hem de ders programı doyumlarında anlamlı farklar bulunmuştur. vı
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to assess the overall job satisfaction and the curriculum satisfaction of the teachers teaching Mathematics, Turkish, Social Studies, Natural Sciences, and Foreign Language at 6-8 grades of public elementary schools. A questionnaire developed by the researcher was used as the data collection instrument of this study. All the teachers working at the 6-8 grades of the public elementary schools in Turkey and teaching Mathematics, Turkish, Social Studies, Natural Sciences, and Foreign Language constituted the population of the study. The total number of the teachers who constituted the sample was 720. The data gathered was analyzed by SPSS program; descriptive statistics, independent sample t-test, and one-way ANO VA. The results showed that the teachers were satisfied in terms of overall job satisfaction, however, quite undecided in terms of curriculum satisfaction. According to the results of the study, there was a significant difference between the teachers' overall job satisfaction in terms of age, marital status, educational background, work experience, lesson load, and motive for choosing teaching profession, but no difference in terms of their gender, number of courses taught, and teaching subject. The results also showed that there was a significant difference between the teachers' curriculum satisfaction in terms of teaching subject. When the teachers' choice for a new career was considered, there was a significant difference between the teachers' overall job satisfaction and between their curriculum satisfaction. iv