Achieving progress in writing performance of Selçuk University Preparatory Classes depending on multiple intelligence theory
Çoklu zeka teorisinin Selçuk Üniversitesi Hazırlık Okulu öğrencilerinin yazma performansına etkisi
  1. Tez No: 147719
  2. Yazar: CEMİLE DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADİR ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Multiple intelligences, comparison and contrast, paragraph writing
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu tez çoklu zeka teorisinin öğrencilerin karşılaştırma paragrafı yazma performansına etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu nicel ve yan-deneysel çalışmada, pre-test, post-test kontrol grup modeli kullanılmıştır. Hem deney hem de kontrol grupları aynı materyali analiz etmişlerdir. Deneysel grup karşılaştırma paragrafı yazma materyalini çoklu zeka aktiviteleri aracılığıyla incelemiştir. Her iki gruba da çalışma öncesi ve çalışma sonrası karşılaştırma paragrafı yazdırılmıştır. Çalışma Öncesi yazdırılan paragraflar test öncesi, çalışma sonrası yazdırılan paragraflar ise test sonrası olarak değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. İki grubun test öncesi ve test sonrası sonuçlarının karşılaştırılması sonucunda çoklu zekası harekete geçirilen öğrencilerin daha iyi karşılaştırma paragrafı yazdığı ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelime: Çoklu Zeka, Paragraf yazımı ıı
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effect of multiple intelligences theory on students' comparison and contrast paragraph writing performance. This was a quantitative quasi-experimental study, in which a pre-test, post-test control group design was used. Both experimental and control groups analyzed the same materials. The treatment for the experimental group was achieved via the implementation of multiple intelligences activities during the analysis of the comparison and contrast paragraphs. Both groups needed to write comparison and contrast paragraphs before and after the instruction. The paragraphs written before the instruction were graded as pre-tests and those written at the end of the instruction as post-tests. The comparison of the post-test scores of the two groups demonstrated that those students whose multiple intelligences were activated wrote better comparison and contrast paragraphs.