Soğuk Savaş sonrası yeni dünya düzeni ve Türkiye'ye etkileri: Kavramsal bir çözümleme
New world order after Cold War and its effects on Turkey: A conceptional analysis
- Tez No: 147742
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yeni Dünya Düzeni, Küreselleşme, Ulus - Devlet, Avrupa Birliği, Jeopolitik, New World Order, Globalisation, Nation State, European Union, and Geopolitics
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Soğuk Savaş'ın bitmesi île birlikte, Türkiye de diğer dünya ülkeleri ile birlikte değişen dengeler içerisine girmiştir. Bu çalışmada, Türkiye açısından büyük önem arz eden“Yeni Dünya Düzeni”,“Avrupa Birliği”ve“Küreselleşme”gibi teorik kavramlar bir bütün olarak ele alınarak değerlendirilmeye çalışılmış ve kavramlar sorgulanarak, dünyadaki değişimlerin analizi hedeflenmiştir. Buna ek olarak, doğru stratejilerin geliştirilmesi; ekonomik ve politik alandaki ilişkilerin düzenlenmesi açısından gerekli zeminin oluşturulması amaçlanmıştır. Bu çalışmada, Türkiye'nin yaşamakta olduğu uluslararası ilişkiler süreci ile IMF ve Dünya Bankası, Avrupa Birliği ve Körfez Savaşı gibi çok önemli değişimlerin politik ve ekonomik yönleri ana hatlarıyla ele alınmıştır. Araştırma ve konu hakkındaki tartışmalara göre; günümüzde ekonomik olarak ileri ülkelerin, üçüncü dünya ülkelerine oranla daha fazla güç kaynaklarına sahip olması sonucu, bu avantajım bir egemenlik veya denetim aracı olarak kullanmaktan kaçınmadığı gözlenebilmektedir. Üyeleri arasında politika, iş dünyası, bankacılık, medya ve özellikle de eğitim kurumlarından söz sahibi insanların bulunduğu birtakım organizasyonların, Yeni Dünya Düzeni'nin ekonomik yayılımcı ve sömürgeci politikalarım planlı bir şekilde sürdürmeyi çabaladıkları görülmektedir, özetle, Yeni Dünya Düzeni'nin Türkiye'yi ekonomik ve siyasi bağlantılarla zora sokabileceği; bu nedenle, Türkiye'nin daha güçlü ekonomik ve sosyal politikalar çerçevesinde yeni stratejiler belirlemesi gerektiği gerçeği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkey has found herself into erratic balance of power along other countries in post-Cold War period. In this study, concepts like“New World Order”,“European Union”and“Globalisation”were examined and investigated as a whole in order to analyse the emerging trends in the world. In addition, this thesis points the necessity in creation of a background to arrange relations in economic and political basis for developing new strategies. Study also investigates economic and political aspects on international relations process that Turkey belongs, such as IMF, World Bank and European Union. According to research and discussions on topic, it can be said that, economically developed countries have more power sources and have ability to use this power compared to third world countries, as a result of this power they do not avoid to use this advantage as a hegemony or control instrument over the third world countries. It can be observed that some organizations consist of people in politics, business world, banking, and media and especially from educational institutions serve to economic propagation and imperialist politics. In brief, New World Order may suppress Turkey with both economic and politically, thus Turkey has to develop more powerful strategies in the fields of economics and social politics