Spanish accesssion to the EC: A comparative case study on complexity of negotiations
İspanya'nın AT'ye katılımı: Müzakerelerin karmaşıklığı üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 147763
  2. Yazar: VOLGA KURBANZADE ÇAĞLAYANGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİMET BERİKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Müzakere, ön koşullar, çevresel etkiler, genel koşullar, süreç, sonuçlar, İspanya vı, Negotiation, complexity, preconditions, background factors, conditions, process, outcomes, Spain
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez Druckman'ın (2003)“Müzakerelerde Etkileşim ve Süreç”adlı kavramsal çerçevesini üç müzakere vakasına uygulamaktadır. Bu amaçla İspanya'nın Avrupa Topluluğu'na katılım müzakereleri (1962-1985), Anayasa müzakereleri (1978) ve Fontainebleau Avrupa Konsey Zirvesi (1984) incelenmektedir. Kavramsal çerçevede belirtilen ön koşullar, çevresel etkiler, genel koşullar, süreç, sonuç değişkenleri ve de onların alt başlıkları seçilen müzakere vakaları kapsamında irdelenmektedir. Burada amaç müzakerelerin karmaşıklığını gösteren bir karşılaştırmalı analizi gerçekleştirmektir. Bu çalışma değişik yapısal özelliklere sahip farklı müzakerelerin ortak yönlerini ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the complexity of negotiations by applying five variables from Druckman's (2003) framework of influences and processes of negotiation to three cases selected: a) Spain's accession negotiations to the European Community, (1962- 1985) b) Constitutional negotiations (1978) and c) Negotiations of the Fontainebleau European Council, (1984). The five variables: Preconditions, background factors, conditions, process, outcomes and their sub themes are assessed for each case. The application of the variables to the selected cases, enables a comparative analysis demonstrating patterns of complexity in negotiations. The study thus traces shared aspects of separate negotiations, with distinct structural characteristics.