The Seljuks of Rum in Turkish Republican nationalist historiography
Cumhuriyet Dönemi milliyetçi Türk tarih yazımında Anadolu Selçukluları
- Tez No: 147764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL BERKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türk tarihyazımı, Anadolu Selçukluları, Türk Milliyetçiliği VIsen bunu bilmesen de, altı yd sonra, hala, Giinseli'ye.. vıı
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma, cumhuriyet döneminde Anadolu Selçukluların Türk tarihi içinde nasıl konumlandırıldığını araştırıyor. Her ne kadar bu çalışma kendini sadece akademik çalışmalarla sınırlasa da, amacı itibarıyla bir tarihyazımı çalışması olmaktan öte milliyetçi arkaplanm Anadolu Selçukluları kurguları üzerinden kendini ifade etmesi üzerine odaklanmaktadır. Geç Osmanlı tarihyazımının ve bu dönemde Anadolu Selçukluları ile ilk temasların genel bir değerlendirilmesi sonra, çalışma Kemalizmin Türk tarihini tahayyülü ve özel olarak Anadolu Selçukluları bu tahayyülde konumlamasını tartışılmaktadır. Anadolu Selçuklu çalışmalarında çığır açan Fuad Köprülü 'nün de benzer şekilde Anadolu Selçuklularını Türk tarihinde nasıl konumlandırıldığı incelenmektedir. Son olarak, daha sonraki muhafazakar tarihçilerin, özel olarak da Osman Turan'ın Büyük Selçuklulara ve Anadolu Selçuklulara bakışı değerlendirilmektedir. Sonuç bölümünde Anadolu Selçuklulara farklı bakış açıları, bu bakış açılarının temsil ettiği farklı milliyetçilik biçimlerin ışığında değerlendirilmekte ve tüm bu farklı yorumların kısmen birbirleriyle çatışsa da, tedrici olarak güçlenen modern Türk-ulus devletinin ideolojisinin yansımaları olduğu iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates how Seljuks of Rum are posited within the Turkish history in the republican era. Although this study had confined itself only to academically oriented studies, rather than being a study of historiography, it tried to display the nationalist baggage that had to be tried to realized upon constructions of Seljuks of Rum. After overviewing the late Ottoman historiography and their encounter with Seljuks of Rum and“western Turks”, the study begins with discussing the Kemalist imagination of Turkish history with a special focus on the Kemalist position towards Seljuks of Rum in this imagination. Fuad Köprülü, who had revolutionary impact on the studies of Seljuks of Rum had been also under scrunity and had been analyzed how he had posited Seljuks of Rum in the Turkish history. Finally, study approaches to the later works on Seljuks of Rum and Great Seljuks by politically conservative oriented scholars and especially Osman Turan. In the conclusion, all these alternative interpretations of Seljuks of Rum had been analyzed in the light of their differing modes of nationalism and concluded that different interpretations although clashing partially had been reflections of the gradually consolidating of ideology of the modern Turkish nation-state. Keywords. Turkish Historiography, Seljuks of Rum, Turkish Nationalism