The first Ottoman civil society organizaton in the service of the Ottoman state: The case of the Ottoman red crescent (Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti)
Osmanlı Devleti'nin hizmetindeki ilk sivil toplum örgütü: Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti
- Tez No: 147771
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK AKŞİN SONEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Hilal-i Ahmer (Kızılay), Osmanlı Kamusal Alanı, Sivil Toplum, Sivil Toplum Örgütü, II. Meşrutiyet, Hilal-i Ahmer (Kızılay), Ottoman Red Crescent, Ottoman Public Space, Civil Society, Civil Society Organization, Second Constitutional Period
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu tez Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin organizasyonel yapısını analitik bir perspektifle ele almaktadır. Bu bağlamda Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin tarihi, yönetmeliği, merkez ve taşra teşkilatı, sergilediği faaliyetler, Hanımlar Merkezi, finansal bilgileri ve önde gelen yöneticilerinin kişilikleri incelenmiştir. Bu şekilde bildik Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin devletin uzantısı olduğu yaklaşımının ötesine geçilmesine imkan verecek şekilde Cemiyetin doğası üzerinde tartışmayı amaçladım. Tezin başlığından da anlaşılacağı gibi Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti bir çok açıdan Osmanlı Devleti 'nin hizmetindeydi. Dahası Cemiyetin çok kapsamlı bir organizasyonu vardı ve Osmanlı toplumu tarafından özümsenmişti. Konjöktürel faktörlerin başarılı bir yönetim ile oluşturduğu birliktelik, cemiyete hem yönetici elit hem de halk nezdinde saygın bir konum sağladı. Böylece Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti hem Osmanlı yönetici eliti ile Osmanlı halkının kaynaştığı bir yer oldu hem de yüksek meblağlar tutan yardımlar toplanabildi. Bu çalışmanın sonucunda devletten yarı otonomi kazanabilmiş bir Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti resmine ulaştım.
Özet (Çeviri)
This study focused mainly on the organization and structure of the Ottoman Red Crescent {Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti) under an analytical perspective. This included the history, regulation, central and provincial administration, types of activities, the Ottoman Red Crescent Delegation of Women, financial data and the personalities of the leading figures of the Ottoman Red Crescent. By this, I aimed to discuss the nature of the Ottoman Red Crescent, which might help the readers to go beyond the conception that the Ottoman Red Crescent was an extension of the state. As will be understood from the title of this study, in many ways the Ottoman Red Crescent was in the service of the Ottoman state. What becomes evident is that the Ottoman Red Crescent had a huge network of organization, and the Ottoman society internalized it. The combination conjectural factors with the successful administration led the Ottoman Red Crescent to gain a respectable place both among the Ottoman ruling elite and the Ottoman public which had the following results : the Ottoman Red Crescent as a place for the unification for the Ottoman elite with the Ottoman society, and the huge donations made by the Ottoman public. This study provided a picture depicting the Ottoman Red Crescent as a quasi-autonomous association from the state.