Woman phase of narrative
Hikayenin kadın hali
- Tez No: 147770
- Danışmanlar: MURAT GERMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: cisimlendirme, cinsellik, kadın, hikaye, temsil, embodiment, sexuality, woman, narrative, representation
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
Türkiye'de hala bir tabu olan kadın cinselliği; genellikle ahlaksızlık, utanç ve mahcubiyetle ilişkilendirilmektedir. Bu tabu, reklamlardan futbol maçlarına, töre cinayetlerinden bekaret testlerine' sosyal yaşamın her alanında kendini açıkça ortaya koymaktadır. Erkek merkezli günlük dil, cinselliği de kadınların pasif kurbanlar olduğu bir şiddet ve egemenlik eylemi olarak tanımlamaktadır.“Bakire”karşıtı olarak“fahişe”kavramım içeren bu egemen temsiller, kadınları kendi bedenlerine yabancılaştınp (bedensiz kılıp), onları sadece cinsel ilişkilerinde değil aynı zamanda hayatın her alanında da güçsüz kılmaktadır. Türkiye'deki kadınlarla yapılan görüşmeler sonucu bir kadın cinsellik atlası oluşturmayı amaçlayan projeye görsel kimlik oluşturmak üzere başlatılan bu projenin ana kısmım kadınları bir araya getirip onları bilgilendirirken aynı zamanda kendi hikayelerini paylaşıp ortak bir bilinç oluşturabilecekleri bir web sitesi ve içinde bu hikayelerin bir kısmının yer almasının planlandığı bir kitap tasannu oluşturmaktadır. Tasarımlarda kullanılan görüntüler ve tasarım dili ile kadın cinselliğinin toplumda algılanışına ve toplumdaki kadın temsillerine eleştirel bir bakış getirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Women's sexuality, still a taboo subject in Turkey, is often associated with immorality, shame and embarrassment. Such taboo manifests itself in every aspect of social life from advertising and soccer culture to honor killings and virginity tests. Everyday language remains phallogocentric defining sexuality as an act of violence and domination where women are represented as the passive victims. Such predominant representations, including the“virgin”versus“whore”dichotomy, alienates women from their own bodies (“disembodies”them) and disempowers them not only in sexual relations, but in all aspects of life. A web site design where women can be informed and can share their own narratives with the others and thus, constitute a common conscious and a book design in which some of the narratives from the web site are planned to be published are the core of this project which started in purpose of designing a visual language for a research project aiming to draw an atlas of women's sexuality in Turkey. A critical point of view against the cognition of women' sexuality in society and representations of women in women in society is aimed with the images and the visual language used in designs.