Exchange rate pass-through into the export and import prices of Turkey
Döviz kurlarının Türkiye'nin ithalat ve ihracat fiyatlarına yansıması
  1. Tez No: 147814
  2. Yazar: ELİF EGE ABALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF AKBOSTANCI ÖZKAZANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Exchange Rate Pass-Through, Export Prices, Import Prices, Disaggregate Analysis IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada, döviz kuru değişimlerinin Türkiye'nin ithalat ve ihracat fiyatlarına yansıma derecesi endüstri bazında incelenmiştir. Kısa ve uzun dönemdeki yansıma dereceleri ayırt edilmeye çalışılmaktadır. Kısa dönemdeki yansıma derecesini incelemek için, dinamik modelleme kullanılmıştır. Uzun dönemdeki yansıma derecesini incelemek için ise, eşbütünleşme analizi yapılmıştır. Tahmin sonuçlan, endüstri bazında bile kur değişimlerinin ithalat fiyatlarına tam olarak yansıdığını göstermektedir. Fakat sonuçlar, hem kısa hem uzun dönemde, kur değişimlerinin ihracat fiyatlarına yansıma derecesinde endüstriler arasında farklılık olduğunu göstermektedir. Küçük, açık bir ekonomi olan Türkiye'de bile ihracat yapan sektörlerin tümünün yabancı piyasalarda fiyat alıcısı olmadığı gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler Döviz Kuru Yansıması, İhracat Fiyatları, İthalat Fiyatları, Endüstriyel Baz
Özet (Çeviri)
In this study, exchange rate pass-through into the export prices and import prices is analyzed separately at the disaggregate level. The study also attempts to differentiate exchange rate pass-through in the short-run and long-run. To analyze pass-through in the short-run, dynamic modeling is used. To analyze pass-through in the long-run, cointegration analysis is conducted. Estimation results show that exchange rate pass-through into the import prices is complete even at the disaggregate level. However, there is variation in the pass-through into the export prices across sectors both in the short-run and long-run. Not all exporting sectors, even in a small open economy like Turkey, are price takers in the foreign markets.