Migrating men and women left behind: A study from Ankara
Geçici işçi göçü ve geride kalan kadın: Ankara'dan bir çalışma
- Tez No: 147813
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKIN ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Güçlenme, Ataerkillik, îşçi Göçü, Kadın vı, Empowerment, Patriarchy, Labor Migration, Women IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Küresel pazarda, işgücü taleplerindeki değişimler ile geçici ve kontrat bazlı işler uluslararası göç örüntülerinde tercih edilmeye başlanmıştır. Türk işçilerinin yurtdışı inşaat firmalarındaki istihdamları buna bir örnek teşkil etmektedir. Türk işçiler ailelerini Türkiye'de bırakarak iş imkanının olduğu her zamanda ve her mekana göç etmektedirler. Bu çalışmanın temel sorunsalını bu tip geçici işçi göçü sürecinde hanehalkı yapısında ve ev halkı arasındaki ilişkilerde, özellikle toplumsal cinsiyet bağlamında, ne tip değişikliklerin gerçektiği oluşturmakdatır. Temelde bu tip göçün geride kalan eş konumundaki kadına etkisini anlamak bu çalışmanın amacıdır. Bu göçün etkisi 3 temel değişken çerçevesinde farklılık göstermektedir: aile tipi (çekirde/geniş aile); kadının gelir getirici bir işte çalışıp çalışmaması ve eğitim düzeyi ve de son olarak erkeğin göç örüntüleri (yurtdışında kalış süresi uzun mu kısa mı ve de kaç yıldır bu tip işlerde istihdam ediliyor). Bu çalışma Ankara'da ikamet eden, eşleri yurtdışında inşaat işçisi olarak çalışmakta olan 50 kadınla yapılan görüşmeler sonucu ortaya çıkmıştır. BuBu çalışma Ankara'da ikamet eden, eşleri yurtdışında inşaat işçisi olarak çalışmakta olan 50 kadınla yapılan görüşmeler sonucu ortaya çıkmıştır. Bu kadmlara iki kısımdan oluşan, Hane Halkı Soru Formu ve Kadın Soru Kağıdı, bir anket uygulanmıştır. Soruların çoğu açık uçlu olduğundan görüşmeler esnek bir biçim almıştır ve de görüşülen kadınların kendi deneyimlerini rahatça aktarmaları sayesinde görüşmeler zengin bir nitelik kazanmıştır. Çalışmanın sonucunda erkeğin göçüyle hanehalkı kompozisyonunda, aile gelirinde, günlük aktivitelerde, güç ve otorite örüntülerinde ve toplumsal cinsiyet ilişkilerinde değişiklikler saptanmıştır. Eşlerinin göçünün kadınlar için anlamı, zorluklan, avantaj lan her bir kadın için değişmektedir. Kadının ev içindeki statüsü erkeğin yurtdışı istihdam süresi arttıkça iyileşmektedir. Bu özellikle çekirdek ailelerde yaşayan kadmlar için geçerlidir. Bu kadınlar para konularında kontrolü ellerine almış olup önemli konularda karar verme süreçlerinde söz sahibi olmuşlardır. Ayrıca, kadının gelir getirici işlerde çalıştığı durumlarda, geniş aile tipinin aksine çekirdek ailerlerde geçici işçi göçünün hanenin yeniden yapılanmasında ve kadının güçlenmesinde etkili olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With changes in the demand for labor, in the global market, temporary and contract based work arrangements have become the preferred pattern in international labor migration. The employment of Turkish men in the projects of the construction industry abroad can be seen as an example of this. Turkish men migrate when and where work is available and leave their families in their home countries. What happens to the household structure and the relationships among its members, particularly gender relations, when men migrate on a temporary but recurrent manner is the central question of this study. This study aims to look at the impact of such migration on women as“the left behind wives”. The impact of male migration varies considerably according to three main variables: the type of family structure ; existing human capital of the wife ; and pattern of migration. This study is limited to a study of families living in Ankara where the husband is employed companies as unskilled or semi-skilled workers in foreign countries in the Turkish construction industry. For the purpose of gathering information on the issue, 50 women were interviewed. Snowball sampling technique was used as the sampling strategy. A questionnaire was developed as the research tool. msampling technique was used as the sampling strategy. A questionnaire was developed as the research tool. When the participants' husbands migrate on a temporary but recurrent manner, changes in the household composition, income, daily activities, patterns of authority, power and gender relations are observed. The meaning of their husbands' migration and its impacts, hardships and advantages change from one woman to another depending on their family structure (nuclear/traditional patrilineal), on women's earning an income or not and the patterns of their husbands' employment. Specifically, the women's status in the household gets better when the duration of the husband's migration increases and when its recurrent pattern becomes more prevalent and stable. It is especially true for the women living in nuclear families. These women have control over money issues and gain authority over decisions made on important matters for their families. Moreover, again in nuclear families where the woman is an autonomous income earner, migration tends to restructure the household and empower the women as opposed to traditional patrilienal families.