Electric energy policy models in the European Union: Can there be a model for Turkey?
Avrupa Birliğinde elektrik enerjisi politika modellerinde Türkiye için bir model olabilir mi?
  1. Tez No: 147821
  2. Yazar: ÖZGÜR KURBANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Enerji Politikası, Elektrik, European Union, Energy Policy, Electricity IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Türkiye enerji sektörünü, örnekler, Avrupa Birliğinin projeksiyonları, uzman ve akademisyenlerin görüşlerini kullanarak değerlendirmektedir. Bu çalışma Enerji sektöründeki reform sürecini, ne gibi engel ve güçlükler ile karşılaşılacağını tartışmaktadır. Türkiye'nin bu reform sürecinde ilerleme kaydedebilmesi için bu alanda çalışan bir modele ihtiyacı olduğunun anlaşılması önemlidir. Türkiye, Avrupa Birliğine başvuran bir ülke olarak Avrupa Birliği müktesebatını uygulamak zorundadır. Türkiye, enerji sektöründe müktesebatı başarıyla uygulamak için bir stratejiye ihtiyaç duymaktadır. Bu çalışmada Türkiye enerji sektörü için strateji arayışında Avrupa Birliğindeki değişik ülkeler ele alınmıştır. Bu ülkeler özel durumları (Yunanistan) ve piyasalarını biçimlendirmek için stratejik yaklaşımları (Fransa, italya, Almanya, ve İngiltere (Birleşik Krallık) - Avrupa Birliği'ndeki G8 ülkeleri) sebebiyle seçilmiştir. Çalışmanın sonucu ingiltere ve Galler bölgesinde kullanılan enerji havuzunun başarılı bir örnek olduğunu ve elektrik politikasında alanda başka gelişmeler ile birlikte kullanılabileceğini göstermektedir. Çalışma, toplumun çıkarı için, yapılması gereken reformun uyacağı bir model önermektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis discusses Turkish energy sector by using examples, projections made by the European Union, and positions of the experts and scholars. The work discusses the process of reformation of Energy sector, and what the obstacles and difficulties are. It is important that Turkey needs progress in the process of reformation that can be satisfied by using a functioning model in the field. Turkey has to apply the legislation of the European Union as an applicant country. Turkey needs a strategy for achieving the application of the energy legislation. Different countries in the European Union have been examined in the work for finding the strategy for Turkish energy sector. The countries have been selected for their peculiarities (Greece) and their strategical approaches for shaping their markets (France, Italy, Germany, United Kingdom - G8 countries in the European Union). The result of the study shows that the energy pool applied in England and Wales of the United Kingdom is a successful example, and it can be used for electricity policy along with some other developments in the field. The work tries to propose a model for the reform to be done, for the benefit of the society.