The Common Foreign and Security Policy: The European Unıon's quest for being a coherent and effective actor in global politics
Ortak Dış Güvenlik Politikası: Avrupa Birliği'nin küresel siyasette birleşik ve etkin bir aktör olma arayışı
  1. Tez No: 147820
  2. Yazar: TAYLAN ÖZGÜR KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ortak Dış ve Güvenlik Politikası, Birleşiklik, Etkinlik, Ortak Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası, Dış ve Güvenlik Politikası Aktörü, Maastricht Antlaşması, Avrupa için Anayasa Oluşturan Antlaşma Taslağı, Avrupa Güvenlik Stratejisi. vı, Common Foreign and Security Policy, Coherence, Effectiveness, Common European Security and Defence Policy, Foreign and Security Policy Actor, Maastricht Treaty, Draft Treaty Establishing a Constitution for Europe, European Security Strategy. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu tezin amacı, AB'nin ODGP'nın tarihsel gelişimi içinde Avrupalı Devletlerin birleşik ve etkin bir dış ve güvenlik politikası geliştirme çabalarının değerlendirilmesidir. Bu çalışmada, Avrupa Devletlerin birleşik ve etkin bir dış ve güvenlik politikası geliştirme çabalan üç uluslararası siyasal çevrede ele alınmıştır. İlk dönem, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemi, ikincisi Soğuk Savaş Sonrası dönemi, üçüncüsü de 1 1 Eylül sonrası dönemi kapsar. İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde, Avrupalı Devletlerin birleşik ve etkin bir dış ve güvenlik politikası geliştirme çabaları Soğuk Savaş, iki kutuplu dünya koşullan ve Batı Avrupa'ya yönelik Sovyet yayılmacı tehdidiyle şekillenmiş ve bu dönemdeki çabalar Avrupa Savunma Topluluğu, Fouchet Planı ve Avrupa Siyasi İşbirliği ile karakterize olmuştur. Soğuk Savaş Sonrası dönemde, Avrupalı Devletlerin birleşik ve etkin bir dış ve güvenlik politikası geliştirme çabalan etnik çatışmalar ve Orta ve DoğuAvrupa'daki eski Kommunist Devletlerdeki istikrarsızlık gibi yeni güvenlik tehditlerini ortaya çıkaran 1990'lann başında eski Yugoslavya'da yaşanan çatışma ile şekillenmiştir. AB'nin bu dönemdeki çabalan Maastricht Antlaşması ile ortaya çıkan ODGP ve Kosova Savaşı sonrasında Saint Malo Zirvesi ile ODGP'mn savunma boyutu olarak ortaya çıkan OAGSP ile karakterize olmuştur. 11 Eylül Sonrası dönemde, Avrupalı Devletlerin birleşik ve etkin bir dış ve güvenlik politikası geliştirme çabaları uluslararası terörizme yönelik küresel mücadele ile şekillenmiştir. 11 Eylül sonrası dönemde AB'nin çabalan, uluslararası terörizmi, örgütsel suçlan ve kitle imha silahlarının yayılmasını Avrupa'ya yönelik anahtar tehditler olarak kabul eden ve AB Devletleri arasında gelecekteki olaylarda ortaya çıkabilecek bölünmeleri önlemek amacıyla Avrupa Devletleri için bütünleşik stratejik amaçlar vizyonu ve paylaşılan tehdit değerlendirmeleri geliştirmeyi amaçlayan Avrupa Güvenlik Stratejisi ile karakterize olur. Bu tezin temel argümanı, AB'nin küresel siyasette önemli ve etkin bir aktör olabilmesi için AB Devletleri birleşik bir aktör olarak hareket etmeli ve tek sesle konuşmalıdır. Eğer AB Devletleri bireysel olarak hareket etmek yerine birleşik bir aktör olarak hareket ederlerse, önemli uluslararası meseleler üzerindeki etkileri daha fazla olur.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to evaluate European States' efforts to develop a coherent and effective foreign and security policy in the context of historical evolution of the CFSP. In this thesis, European States' efforts to develop a coherent and effective foreign and security policy will be evaluated in three international political contexts. First period is Post World War II Period, second one is Post-Cold War Period and third one is Post September 1 1 Period. In the context of Post World War E period, European States' efforts to develop a coherent and effective foreign and security policy is shaped by the conditions of Cold War, Bipolar World and threat of Soviet expansionism towards Western Europe and characterized by the attempts such as European Defence Community, Fouchet Plan and European Political Cooperation. In the context of Post-Cold War period, European States' efforts to develop a coherent and effective foreign and security iiipolicy were shaped by ex- Yugoslavian Conflict in early 90s which brought new security challenges such as ethnic conflicts and instability in the ex-Comrnunist States in Central and Eastern Europe. EU's attempts were characterized by the CFSP which was launched by the Maastricht Treaty and the CESDP which emerged after Kosovo War with Saint Malo Declaration as defence dimension of the CFSP. In the context of Post September 1 1 period, European States' efforts to develop a coherent and effective foreign and security policy were shaped by global fight against international terrorism. EU's attempts were characterized by adoption of European Security Strategy which accepted international terrorism, organized crime and proliferation of weapons of mass destruction as key threats towards Europe and aimed at developing a coherent vision of strategic objectives, shared threat assessment for European States in order to prevent divisions among EU States in future international events. The main argument of this thesis is that in order to be an important and effective actor in global politics, EU Member States should act coherently and speak with one voice. Their influence on important international issues is greater if they act as a coherent actor rather than acting individually.