The role of religious identity in Turco-European relations
Türk-Avrupa ilişkilerinde dini kimliğin rolü
- Tez No: 147822
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ YURDUSEV, PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, din, Türk- Avrupa İlişkileri, Identity, Religion, Turco-European Relations. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, tarihsel ve algısal açılardan Türk-Avrupa ilişkilerinde dini kimliğin rolünü incelemektedir. Bu bağlamda, özellikle Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne adaylığı çerçevesinde günümüz Türk-Avrupa ilişkilerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacak olan Avrupa kimliğinin en temel ve en eski kavramlanndan biri olan ve kültür ve kimliğin başlıca unsuru olan din kavramının daha geniş bir şekilde anlaşılabilmesi için yollar aranacaktır. Bu amaçla, kimlik kavramı, kimliğin temeli ve bileşenleri, kimlik oluşumunda ötekinin rolü, Avrupa kimliğinin tarihsel gelişimi, Avrupa dini kimliği, Avrupa kimliğinde dinin rolü, Hristiyanlığm tarihsel gelişimi ve Avrupa'ya etkisi, Avrupa perspektifinden Türk kimliği, Avrupa kimliğinin oluşumu ve güçlenmesinde Müslüman Türklerin etkisi, Hristiyan Avrupa ve Müslüman Türkiye ilişkileri, dini kimliklerinin rolü, önemi ve bunun mevcut ilişkilere etkileri çalışılacaktır. Son olarak, Avrupalıların Türkiye'yi bugünkü algılayış tarzları, özellikle dini ve kültürel bakımdan Türkiye'nin Avrupalılar gözünde mevcut imajı incelenecektir. Bu çerçevede, çalışma, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne kabulü gibi siyasi kararların alınmasında ve dış politikada kültürel ve dini unsurların etkilerinin analiz edilmesiyle sonuçlanacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the role of the religious identity in Turco-European relations in terms of historical and perceptional levels. Within this context, ways in which an enriched understanding of the concept of religion, as a principal element of culture and identity and as one of the main and oldest concepts in European identity which may contribute to a better comprehension of contemporary Turco- European relations, especially within the framework of Turkish candidacy to the European Union will be explored. For this aim, the notion of identity, the bases and components of identity, the role of the other in identity formation, the historical evolution of European identity, European religious identity, the role of religion in European identity, the historical development of Christianity and its impact on Europe, the Turkish identity from the European perspective and the impact of Muslim Turks on the formation and strengthening of the European identity, Christian Europe and Muslim Turkey relations, the role and the importance of their religious identity and the reciprocal effects of it to the current relations will be studied. Lastly, the current perceptions of the Europeans towards Turkey, especially contemporary image of Turkey from European perspective in terms of religion and culture will be examined. Within this framework, the conclusion will be the analysis of the effects of cultural and religious elements in foreign policy and taking political decisions, such as the accession of Turkey into the European Union.