Gender differences in the use of requests by Turkish EFL learners
İngilizce öğrenen Türk öğrencilerin ricalarında cinsiyet farkının incelenmesi
  1. Tez No: 148052
  2. Yazar: MURAT MADAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM KARATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz eylemleri, nezaket, ricalar, cinsiyet iv, Speech acts, politeness, requests, gender. in
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencileri ile anadili İngilizce olan kişilerin kibar ricaları kullanımlarında cinsiyet faktörünün istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yaratıp yaratmadığını bulmak için yapılmıştır. Yapılan çalışmaya 100 Türk üniversite hazırlık sınıfı öğrencisi ve anadili İngilizce olan 30 kişi katılmıştır. Data elde edilirken çoktan seçmeli bir test uygulanmış ve katılımcılardan tanımlanan duruma en uygun buldukları seçeneğe 1, en az uygun bulduklarına ise 5 rakamını vererek sıralamaları istenmiştir. Değerlendirmelerde Mann- Whitney U test kullanıldı. Data analizi iki grubun rica stratejilerini seçimlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar ortaya çıkardı. Bu farklılıkların sebeplerinin cinsiyet farkından çok kültürel farklılıklara dayandığı bulundu. Fakat yine bazı durumlarda cinsiyet farkının olduğu ortaya çıktı.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to investigate whether there was any significant difference between Turkish EFL learners' and native speakers' choice of request forms in terms of gender differences 100 EFL learners and 30 native speakers of English participated in the present study. In order to gather the necessary information, a judgment test in which the subjects were asked to rank five alternative request strategies from the least appropriate to the most by giving numbers from 1 to 5 was prepared. The data were analysed by means of Mann- Whitney U test. Analysis of the data showed that there was a significant difference between the two groups' choice of request strategies because of cultural differences rather than gender differences. However, in some situations, there appears to be significant differences between the informants because of gender differences.