Measurability of ethical issues in public relations: A global communication approach
Halkla ilişkilerde etik konuların ölçülebilirliği: Küresel bir yaklaşım
  1. Tez No: 148112
  2. Yazar: NAZLI ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSELİ USLUATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, halkla ilişkiler etiği, küresel iletişim etiği, etik ölçümlemesi vı, Ethics, public relations ethics, global communication ethics, measurement of ethics
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Halkla ilişkilerde etiğe ilişkin konuların ölçülebilirliğine küresel iletişim yaklaşımı, insanlık tarihi kadar eski olan etik geleneğini temel alır. İletişimde etiğe ilişkin konuların ölçülüp ölçülemeyeceği sorusu bu çalışmanın temel çıkış noktasıdır. Bu kapsamda, etik literatürü, derin etik felsefe geleneği, halkla ilişkiler mesleğinin çeşitli tanımları, kurumsallaşma süreci ve tarihsel gelişimi, temel halkla ilişkiler etiği teorileri, iletişimde etik ölçümleme araçları ve bu araçların kullanıldığı araştırmalar bu çalışmada ayrıntılarıyla taranmıştır. Araştırmada Türkiye'den bir örneklem oluşturularak, halkla ilişkilerde etik konuların ölçülebilirliğine ilişkin, iletişim uzmanlarının değerlendirmelerini niteliksel olarak çözümlemek amacıyla“derinlemesine görüşme”(“in-depth interview”) yöntemi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen“yan-yapılandırılmış”(“semi-structured”) sözel veriler, sistematik bir kategorizasyon yardımıyla, etik felsefesi ve halkla ilişkiler etiğindeki yaklaşımlar temelinde toplanmış ve çözümlenmiştir. Çalışmanın sonuçlan, farklı iş ortamlarından gelen iletişim uzmanlarının, halkla ilişkilerde etiğe ilişkin konuların ölçülebilirliği üzerine yorumları arasındaki farklılıkları ortaya koymaktadır. PRofesyoneller, iletişim alanındaki uygulamalarını, bireysel etik, görev ve sonuç-odaklı teoriler, mesleki etik kodlan, küresel toplumun iyiliği için toplumsal ve küresel etik gibi yaklaşımlarla ilişkilendirdiler. Çalışma, birey olarak PRofesyoneller, PRofesyonel olarak bireyler kadar, mesleğin kendisi ile küresel etik arasındaki temsili ilişkiler üzerinde yoğunlaşmıştır. İletişimde küresel bir yaklaşımla, halkla ilişkilerde etiğe ilişkin konuların ölçülebilirliği, bir model ile somutlaştınlmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tradition of ethics which is as old as the history of mankind constitutes the basis of a global communication approach to deliberate on the measurability of ethical issues in public relations. The question on whether ethical issues in communication can be measured or not is the original motive for this study. Around this origin, this study reviews ethics literature, a long philosophical tradition in ethics, the historical development of public relations with various definitions and the institutionalization of the profession, basic public relations ethics theories, measurement instruments for ethics in communication and research conducting these instruments. Employing in-depth interviewing method to qualitatively analyze how a sample of Turkish public relations professionals evaluate measurability of ethical issues in public relations, the semi-structured verbal data of this study were gathered and analyzed through a systematic categorization by the help of theoretical background in the philosophy of ethics and in public relations ethics. Results emphasized differences between public relations professionals from different job settings concerning their evaluations on the measurability of ethical issues in public relations. PRofessionals linked their practices with individual ethics, duty or consequence-based theories, professional codes of ethics, societal and global ethics for the good of the global community. The study has been a deliberation on the representational relationship between PRofessionals as individuals and individuals as PRofessionals, and between the profession and the global ethics. A global communication approach on the measurability of ethical issues in public relations is schematized by a representational model for ethics in public relations.