Bankacılıkta performans değerlendirme: Ekonomik katma değer yaklaşımı
  1. Tez No: 148154
  2. Yazar: BARIŞ ARICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik katma değer(EVA), performans ölçüm metodları, geleneksel yöntemler, kurumsal yönetişim. iv, Economic value added (EVA), performance measurement metrics, conventional methods, corporate governance
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma ekonomik katma değer (EVA) konseptini özellikle performans ölçümü bakışı açısmdan açıklamaya çalışmaktadır. Çalışmanın amacını üç ayaklı olarak inceleyebiliriz. İlk olarak bu çalışma, performans ölçüm metodlanndan bahsetmekte ve bankaların performansını geleneksel yöntemle analiz etmekte; ikinci olarak sermayeyi esas alarak yatırım kararlarından ve banka değerlemeden bahsetmekte ve son bölümde EVA, tüm yönleriyle, özellikle de yönetim aracı olarak incelenmektedir. EVA, şirket performansını ölçmede geleneksel yöntemlere göre daha üstündür. Diğer taraftan EVA; şirketin, çalışanların, müşterilerin ve hissedarlarm çıkarlarını bir arada koruyan yegane ölçüm sistemidir. Dolayısıyla, son yularda önemi gitgide artan“kurumsal yönetişim”sorununun çözümüne de hizmet etmektedir. Yüksek performans gösteren, dolayısıyla EVA'sı yüksek olan şirketlerin piyasa değeri yükselmekte, hissedarların serveti artmakta ve yöneticiler de yüksek prim elde etmektedirler.
Özet (Çeviri)
This study seeks to clarify the concept of economic value added (EVA) especially from the viewpoint of performance measurement. The objective of the study is threefold. Firstly, the study discusses performance measure systems and analysis performance of banks with conventional methods. Secondly, it focuses capital and explains investment decisions and bank value. The third and final main chapter deals with EVA as a management tool. EVA is superior to conventional performance measurement in that they measure the performance. However, EVA is the peculiar measurement system that it protects the company management, clients and the shareholder's value. Therefore it helps the“corporate governance”issue which is being more important year by year. The companies, which show high performance so high EVA, get more market value. Also shareholder's wealth increases and the managers have got a high premium.