Türkiye için yeni kalkınma ve gelişme stratejisi arayışları
- Tez No: 148155
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeni Kalkınma ve Gelişme Stratejisi, Sürekli ve Sürdürülebilir Planlama Gereği, Türkiye, New Developement and Expansion Strategy, Consistent and Sustainable Developement Requirement, Turkey4 VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Türkiye 1990'lardan itibaren“istikrarsızlık-kriz-büyüme-istikrarsızlık”sarmalında bir kısır döngü içine itilmiş görülmektedir. Son dönem yeni arayışların ve yeni bir yapılanma gerekliliğinin yoğun bir biçimde artış gösterdiği bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada özellikle planlı ekonomi dönemlerindeki iktisat politikaları ve son dönemde yaşanan darboğaz ve bu darboğazın sonuçlarında yaşanan son dönem ekonomik krizleri üzerinde durulmuştur. Yaşanan darboğazdan çıkmak için acilen özgün politikalar üretilmesi ve bunların bir an önce uygulamaya konması gerekmektedir. Bunun planlı bir yaklaşım ile gerçekleştirileceği açıktır. Burada önemli bir nokta olarak, kısa süreli dayatma planlar ve programlarla sonuca varılamayacağı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Thesis It looks after the '90's, Turkey has been pushed into vicious circle where convoluted by“instability-crises-expansion-instability”. The last era is a period, where the requirements for new approaches and re-structuring have very densely increased. This study is especially based on economy policies during controlled economy; the economical bottleneck experienced recently and latest economical crisis resulted from this bottleneck. In order to overcome this bottleneck, genuine policies must immediately be created and instantly applied. It is for certain this will be realized via a controlled approach. An important point is that; it is not possible to reach an outcome with short-term mandatory plans and programs.