My diary: The practice of life as a work of art
Günlüğüm: Bir sanat eseri olarak yaşama eylemi
  1. Tez No: 309050
  2. Yazar: BATU BOZOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. LANFRANCO ACETİ, YRD. DOÇ. WİESLAW ZAREMBA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Interactive art, relational aesthetics, participation, aestheticization of everyday life, autobiographical art
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tez, yazarın sanat eseri ?Make My Day? (?Günümü Gün Et?) ve Sophie Calle, Tracey Emin, Rirklit Tiravanija'nın sanat eserlerini inceleyerek, sıradan hayatın sanat eserine dönüşme işlemini ve hayatın estetikleştirilmesini ve bu şekilde oluşan bir eserin nasıl sergilenmesi gerektiğini araştıracaktır.Trace Emin'nin ?My Bed? (?Yatağım?), Sophie Calle'nin ?Double Game? ve yazarın eserlerinin incelemeleriyle başlayarak, tez sanatçıların gerçek hayatlarının işlerini ve sıradan hayatın estetikleştirilmesini nasıl etkilediğini ve güçlendirdiğini analiz edecek ve yaşama eyleminin nasıl bu eserler için bir sanat üretim metodu olarak sunulduğunu, interaktivitenin ve sanatçı kişiliğinin bu işlemdeki neden en temel nitelikler olduğunu tespit edecektir.Bu estetikleştirme işlemini belirledikten sonar tez, bu işlemden çıkan interactive sanat eserlerinin interaktivite ve sanatçının kişiliğinin sosyal paylaşım yoluyla iletimini niteliklerinin en tatmin edici şekilde nasıl sergilenmesini gerektiğini, Sophie Calle'nin ?Take Care of Yourself?(?Kendine İyi Bak?), Tracey Emin'nin ?Exorcism of the last painting I ever made? (?Yaptığım Son Resmin Şeytan Çıkarması ?), Rirklit Tiravanija'nın ?Untitled (Free)? (?İsimsiz (Serbest)?) ve sanatçının eserlerinin yapılmış sergilerini inceleyecek ve sanatçının bizzat sergide bulunması, eserde kalıcı etki bırakan ve her türlü etkileşime açık bir interaktivite sağlayarak sunulmasını önerecektir.
Özet (Çeviri)
The thesis analyzes the circumstances by which the everyday is transformed into an object of art through the author?s practice and art project ?Make My Day? and cases studies of works from Tracey Emin, Sophie Calle and Rirklit Tiravanija, in order to identify the process of aestheticization of life, then how to exhibit a work of art that is produced by this process.Starting from cases studies from Tracey Emin?s ?My Bed? and Sophie Calle ?Double Game? along with the work of the author, the thesis will analyze the process the aestheticization of everyday life on how the real life of the artists effects and empowers their works, proceed on to analyze how the act of living is offered as a medium to produce a work of art and why interactivity and the persona of the artist are fundamental for the aestheticization of the act of living.Identifying the process to aestheticize the everyday, the thesis will move on to research how an interactive work of art that derives from this process should be exhibited by analyzing the exhibited works from Sophie Calle?s ?Take Care of Yourself?, Tracey Emin?s ?Exorcism of the last painting I ever made?, Rirklit Tiravanija?s ?Untitled (Free)? and Batu Bozoglu?s ?Make My Day? to found out and propose in what conditions can an exhibition meet a satisfying result where the elements of interactivity, and social exchange that conveys the artist?s persona to the work can be reached, concluding by stating that open interactivity that permanently reflects the participant?s effects on the work and the presence of the artist in the exhibition space as the necessary needs of the situation.