Spiralin doğa, bilim, sanatla ilşkilendirilmesi
  1. Tez No: 148159
  2. Yazar: SEÇİL YAYLALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERHAT KİRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: spiral, sanat ve bilimin birlikteliği, görsel bilişim vııı, spiral, the relationship of art and science, visual cognition. IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Spiral; doğada, yaşantılarımızda, bilimde, sanat yapıtlarında, hemen hemen her alanda yansımalarını görebileceğimiz bir şekil veya oluşumdur. İnsanoğlu bunu iyi bilir fakat yine de etkilenir. Bu çalışmada spiralin yarattığı gizemin, algılanışının ve bireyin etkilenme sürecinin bir analizi yapılmaya çalışıldı; bu analiz spiralin tarihsel geçmişi ve bütün yaşamsal yansımaları da katılarak desteklendi. Sanatçıların ve bilim adamlarının aynı paralellikte hem konstrüksiyon yaratma, hem de şekil anlamında kullandığı spiralin doğal olarak bütün insanlar için bir gizemi olmuştur. Birçok farklı tanımlanmış spiral şekli vardır. Bunların bir kısmı direk varoldukları gibi, bir kısmı da günlük hayatımızda kullanılagelen“altın oran”örneğinde olduğu gibi oransal açıdan kullanılmaya devam edilmektedir. Spiral sonsuzluğun, hayat ve ölümün birlikteliğinin simgesi olmuştur. Spirali bir süreç olarak gördüğümüzde, algılanması da görsel bilişim açısından çözümlenebilir. Spiral; fizik, biyoloji, psikoloji gibi bilimler için problem çözücü bir nitelikle kullanıldığı kadar edebiyat, müzik, mimari ve diğer plastik sanatlar alanında da kullanılmıştır. Bu tez, evrende var olan ve günlük hayatımızda kullandığımız spiralin bilimsel ve sanatsal açıdan oluşan etkilerini görsel bilişimin öğeleri ile açıklayarak, etkisini ve gücünü tanımlamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
A spiral could be defined as a shape or a formation, whose reflections can be observed in nature, in our lives as well as in science and works of art. Although mankind is very much aware of this fact, he keeps being impressed by it. In this study, the mystery a spiral creates, the way that it's being perceived and the process of how man is impressed by the shape are being analyzed and the analysis is supported by the historical progress of spiral and its reflections related to life. Spiral, which was both used by artists and scientists for the purpose of building constructions and as a shape, has always held a certain dose of mystery for mankind. There are many different shapes of spiral. Some of these kinds are used directly as found in nature whereas some find their reflections in daily life as in the example of the“golden ratio”. Spiral has become the symbol of infinity and the unity of life and death. If spiral is taken as a process, then the way it is perceived can be analyzed through visual cognition. Spiral is not only used for its problem solving quality in sciences like physics, biology and psychology, but also in literature, music, architecture and other fine arts. This study is trying to define the power of the influence of the spiral, which exits in the universe and is used in daily life, by analyzing its artistic and scientific effects, using the elements of visual cognition.